Senátorka Wagnerová k odposlechům Janka Kroupy: Nesmíte odposlouchávat novináře, je to neústavní

29.07.2014 8:02

Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová řekla deníku Právo, že policie se podle ní dopustila neústavního excesu, když odposlechem novinářů chtěla zjistit zdroje, o které se opírali publicisté, když rozkrývali kauzu nákupu obrněných transportérů Pandur.

Senátorka Wagnerová k odposlechům Janka Kroupy: Nesmíte odposlouchávat novináře, je to neústavní
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Novináři mají ze zákona právo chránit svoje zdroje. Proto se Právo ptalo, zda odposlechy nasazené policií na dva novináře ve snaze odhalit jejich zdroje byly v pořádku. „Vidím to jako problém. Samozřejmě že když k tomu měla soudní povolení, což měla, tak to udělat může, ale to je jen formálně vzato. Fakticky to opravdu možné není. Oni se snažili dostat ke zdroji, zjistit, kdo předal novinářům záznam o výslechu, chápu, že na tom mohou mít zájem,“ říká současná senátorka a vysvětluje, že tu na sebe narážejí dva veřejné zájmy.

V sobotu totiž Právo zveřejnilo, že policie v roce 2011 odposlouchávala dva novináře, Janka Kroupu z MF Dnes a Jakuba Svobodu z Práva. Novináři nebyli podezřelí z páchání závažné trestné činnosti, pouze chránili svůj zdroj.

„Zjistit pachatele, odhalit trestnou činnost je legitimním zájmem veřejnosti. Ale tady jde o novináře a na jejich straně stojí jednak právo na soukromí a také veřejný zájem na informování společnosti o tom, co se ve státě děje. A když tyto dva veřejné zájmy zkonfrontujeme, tak v mých očích je silnější a vhodnější ochrany u novinářů,“ je přesvědčena Wagnerová.

Počínání policie ale senátorka nehodnotí jako protizákonné. „Neřekla bych, že protizákonně, ale dopustila se neústavního excesu, stejně jako soud, který ty odposlechy povolil. Nad každým zákonem stojí Ústava. Jsou situace, kdy je jakákoli zákonem povolená ochrana prolomitelná,“ vysvětluje právnička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…