Senátorka Wagnerová zděšeně líčila, co dělají v Rusku s Pussy Riot. Ta děvčata prý musíme podporovat, ne urážet jako Zeman

04.11.2014 21:14

O prezidentových výrocích, pronesených v rozhlasových Hovorech z Lán, o jeho cestě do Číny, i o cestě senátora Jaroslava Doubravy do oblastí ovládaných proruskými separatisty na východní Ukrajině se mluvilo v úterním Interview ČT24, jehož hostem byla senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Senátorka Wagnerová zděšeně líčila, co dělají v Rusku s Pussy Riot. Ta děvčata prý musíme podporovat, ne urážet jako Zeman
Foto: hns
Popisek: Senátorka Eliška Wagnerová.

Na vysvětlení prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, že některými ze svých vulgárních výroků Zeman pouze citoval slova Karla Schwarzenberga, Wagnerová uvedla, že někdo má dar používat ostřejší slova s vtipem a nadsázkou. A ostrá slova z úst prezidenta prý působila jako poměrně tupá rána do vazu nás, posluchačů. Podle senátorky Ovčáček neříkal úplnou pravdu, protože mohou být i jiné překlady názvu Pussy Riot, než ten, který prezident uvedl.

Wagnerová nevěří, že prezident se bude za vulgární slova, která pronesl v rozhlasovém přímém přenosu, omlouvat. Podle ní není Zeman typem člověka, který by byl schopen se omlouvat. Prý to prokázal už v době, kdy byl předsedou vlády. Zároveň ale senátorka přiznala, že o Zemanových vulgárních výrocích převážně mluví jen tzv. pražská kavárna.

Problémy, které nastoluje pražská kavárna, lidem připadají odtažité

„Teď si vezměme, jak tzv. pražskou kavárnu vnímají normální lidé, kteří si s ní nerozumí co do slovníku, tak co do témat. Problémy, které nastoluje pražská kavárna, jim připadají odtažité,“ podotkla Wagnerová s tím, že už slyšela spekulace o tom, že pronesení vulgárních slov byl ze strany prezidenta kalkul, protože jeho kritika od tzv. pražské kavárny mu zvyšuje popularitu.

Bývalá ústavní soudkyně se vyjádřila také k tomu, jak Zeman v Hovorech z Lán mluvil o dvou ruských kauzách – o punkové hudební skupině Pussy Riot, jejíž členky strávily určitý čas ve vězení, stejně jako oligarcha a Putinův kritik Chodorkovský. Jak Chodorkovského, tak Pussy Riot Zeman odmítl označit jako politické vězně.

Členky Pussy Riot za politické vězně považuji

K Chodorkovskému se Wagnerová nechtěla vyjadřovat, protože o jeho kauze není podrobněji informována. Ale proces s Pussy Riot prý sledovala velmi pečlivě. „Mladé dámy považuji opravdu za politické vězně,“ uvedla.

Poukázala na to, že i když byly členky Pussy Riot propuštěny z vězení, jsou na ně pořádány hony skupinami svalovců a holohlavců. O nich se prý tvrdí, že jsou námezdnými silami ruských bezpečnostních orgánů. Pokud tomu tak skutečně je, považuje to Wagnerová za „tragické a hrozné“. „Když státní moc postupuje tímto způsobem, jsme jinde než v demokracii. Je potřeba se těchto mladých žen zastat,“ dodala.

Půjčování peněz není něco, čím bychom měli být proslulí

Poněkud se také snažila zpochybnit tvrzení Hradu o tom, že prezidentova cesta do Číny byla úspěšná. „Pokud je úspěchem, že cesty k obchodům má otevřeny pan Kellner, tak to úspěchem není,“ podotkla s tím, že nepovažuje za dobré podporovat byznys, které Kellner v Číně provozuje: „Půjčování peněz není něco, čím by zrovna Česká republika měla být proslulá,“ podotkla.

Wagnerová se připojila ke kritikům toho, že se prezident vracel ze státní návštěvy Číny letadlem, které si pronajala Kellnerova PPF. „To je jeden z projevů propojování byznysu s politikou,“ poznamenala.

Doubrava to od Wagnerové „schytal“

Kritizovala i svého kolegu z horní parlamentní komory, Jaroslava Doubravu, který se jako soukromá osoba zúčastnil voleb v separatisty ovládaných oblastech na východní Ukrajině. Přiznala se, že o jeho „misi“ nevěděla. Kritizovala i slova, která na východní Ukrajině Doubrava pro tamní média pronesl. „Rozhovor to byl velmi problematický, marná sláva, jako senátor a ústavní činitel by měl respektovat mezinárodní politiku, kterou tento stát pěstuje.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…