Senátorka se velmi rozhořčila v rádiu nad útoky na nevládní organizace. Kultivují prý veřejnou správu

08.06.2017 18:24

Moderátor Jan Moláček ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu zpovídal senátorku Jitku Seitlovou. Debatovali spolu o novele stavebního zákona. Senátorka tuto novelu totálně rozcupovala. Důrazně se zastala především nevládních organizací.

Senátorka se velmi rozhořčila v rádiu nad útoky na nevládní organizace. Kultivují prý veřejnou správu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)

Zásadním problémem této novely je, že podle Seitlové rozhodně nezjednodušuje práci stavebních úřadů. „A dokonce paní ministryně už řekla, že se chystá zcela nový jiný zákon, takže mi teď máme na stole novelu, která bude platit možná pár měsíců, možná rok nebo dva,“ prohlásila dáma. Občané navíc budou mít víc běhání po úřadech. Senát se prý některé z chyb pokusil napravit.

A k dovršení všeho zlého se stavebního řízení nebudou moci účastnit občanská sdružení. Seitlová zdůraznila, že vůbec nejde jen o nějaká ekologická sdružení, ale jde o spolky občanů, kteří si prostě chtějí zachovat své okolí. Podle novely stavebního zákona to teď bude tak, že lidem, kteří spokojeně žili kousek od lesíka, tenhle lesík někdo vykácí a vůbec se jich nebude ptát.

Naše zákony jsou podle senátorky tak složité, že se v nich často vyznají jen odborníci. A nevládní organizace mají často tyto odborníky k dispozici a mohou je poskytnout obyčejným občanům. Tlak nevládních organizací podle Seitlové může vést i ke kultivaci veřejné správy. „Ty nevládní organizace kultivují výkon státní správy, protože máme k dispozici i verdikty, které říkají – ano, takto se to má dělat.“ prohlásila senátorka, která v minulosti působila v roli zástupkyně ombudsmana.

Pokud dnes někdo tvrdí, že touto novelou stavebního zákona se přibližujeme Rakousku či Německu, podle Seitlové to vůbec není pravda. Jak v Rakousku, tak v Německu řeší stavební proces jinak a podle senátorky lépe. „Musíme si přiznat, že ta úroveň kvality státní správy je opravdu, ale opravdu jiná,“ prohlásila bez obalu dáma.

Pak se důrazně zastala nevládních organizací. „Stav naší dálniční sítě je opravdu žalostný a mně  přijde hodně nefér, že za hlavního viníka označujeme nevládní organizace,“ rozohnila se dáma. Nevládní organizace se zapojily jen do zlomku velkých staveb. Statistiky říkají, že se tak dělo jen v jednom procentu případů, takže jejich vliv je opravdu minimální.    

„Nic by nemělo bránit tomu, aby občanská sdružení vyjadřovala nějaký názor, Nemůže to být přeci tak, že řekneme – máte tady volby, někoho si zvolte a pak nám do toho čtyři roky nemluvte. Takhle by to být nemělo a není to tak ani v jiných zemích, když už jsme o tom zahraničí mluvili,“ podotkla Seitlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …