Senátorská ubohost. Jejich úroveň... Zeman se Soukupem si spolu sedli a už to jelo...

21.03.2019 22:50

Týden s prezidentem na TV Barrandov probíhal tentokrát z Karlovarského kraje, kde je nyní prezident na několikadenní návštěvě. Jako vždy došlo na diskusi nad aktuálními tématy. Mluvilo se jak o rodičovském příspěvku, brexitu, tak o Turecku či muslimské obci.

Senátorská ubohost. Jejich úroveň... Zeman se Soukupem si spolu sedli a už to jelo...
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Pan prezident je v Karlovarském regionu již popáté. „Určitě,“ odpověděl na otázku, zda se za tu dobu něco změnilo – zmínil například růst mezd. V rámci návštěvy lázeňského kraje se prezident setkal také s několika desítkami podnikatelů. „Diskuse byla mimořádně zajímavá,“ okomentoval debatu.

Anketa

Dostane se TOP 09 do příští Poslanecké sněmovny? Ať už sama, či v rámci předvolebního spojenectví?

5%
95%
hlasovalo: 11338 lidí

Ostře sledovanou osobou byl minulý týden předseda pražské muslimské obce Leonid Kushnarenko, který zveřejnil na svém facebookovém profilu video, ve kterém nabádá muslimské bratry a sestry ke zbrojení s tím, že se zařízením zbrojního průkazu jim prý Kushnarenko pomůže. „Já si myslím, že toho teď lituje,“ řekl prezident s tím, že toto patrně zhorší pozici muslimské obce. „Muslimská obec má smůlu na svoje šéfy,“ uvedl v daném kontextu.

O rozruch se postaralo také Ministerstvo spravedlnosti. To navrhuje, aby policie mohla odposlouchávat, sledovat nebo provést domovní prohlídky i bez souhlasu soudu. „Kdo bude posuzovat, co je a co není závažné,“ okomentoval návrh prezident s tím, že každá instituce si snaží vykomunikovat pro sebe co největší prostor. „Tento návrh by neměl projít,“ myslí si Zeman.

Velká Británie v nedávné době také požádala o prodloužení brexitu. Podle prezidenta je teoreticky možné, že Evropská rada tuto žádost splní. Britové pak budou muset jít k evropským volbám, načež asi nebudou mít dostatek času.

Kauza vyloučení Václava Klause ml. v minulém týdnu otřásla společností. Výkonná rada ODS ze svých řad vyloučila Václava Klause mladšího kvůli dlouhodobému poškozování dobrého jména strany. „Pokud si lidé nejsou jisti svou pozicí, tak budou sahat ke genocidě, nebo vylučování,“ uvedl Zeman a pokračoval: „Když jsou si jisti svojí pozicí, tak vylučovat nebudou.“

Profesor Aleš Gerloch, kterého navrhl prezident Zeman, nebude ústavním soudcem. Senátoři jeho kandidaturu v tajných volbách neschválili. „Tak mně už se to stalo potřetí,“ okomentoval nezvolení Zeman. „Tak jsem pokrčil rameny a navrhl jsem nové kandidáty,“ řekl, jak se zachoval předtím a jak se zachová i nyní. „Velmi si vážím toho, že výbor doporučil Gerlocha,“ pronesl prezident. „Uškodili ne mně, ale Ústavnímu soudu, který mohl mít skvělého člena,“ řekl na adresu opozice. „Pokládám to za ubohost části senátorů,“ pokračoval a znovu zopakoval, že trucovat nebude a bude hledat jiného kandidáta. „Kdyby ho ponižovali alespoň lidé, kteří jsou na stejné úrovni s ním,“ řekl na adresu diskuse v Senátu.

Došlo i na komentáře některých kroků ministryně Maláčové. Pan prezident vyzdvihl například její iniciativu zrušení podle jeho slov „podivné“ instituce fondu dalšího vzdělávání. „Byla to úplně zbytečná instituce,“ uvedl Zeman s tím, že o ní nikdo nic nevěděl.

Velká debata se rozhořela také ohledně rodičovského příspěvku. Jana Maláčová již dva měsíce avizuje, že zařídila navýšení pro všechny rodiny, tedy i zpětně, a to pro rodiče na rodičovské dovolené, kteří mají děti do čtyř let a kteří stále příspěvek čerpají. Zástupci koalice ANO a ČSSD se ale nakonec shodli na navýšení rodičovského příspěvku ze současných 220 tisíc na 300 tisíc korun jen pro rodiče s dětmi, které se narodí až po 1. lednu 2020. „Z rozpočtového hlediska je to rozumné opatření,“ míní Zeman. Kromě rozpočtového hlediska přidává i argumentaci právní, tedy že žádné opatření nemá být retroaktivní, platit zpětně.  

V sociální oblasti ještě diskutující zůstali, a to v perspektivě důchodů. Ministryně Maláčová uvedla, že není potřeba důchodová reforma. Podle prezidenta má důchodový systém jednu výhodu, je poměrně rovnostářský a stabilní. A to je to, co odpovídá českému národu, podle prezidenta.

Došlo i na zahraniční politiku. Představuje Turecko bezpečnostní riziko v NATO, zajímá moderátora názor hlavy státu. „Turci mají své jednotky v Afghánistánu, tak jako my. Pokud se budou podílet na protiteroristických akcích, tak je vše v pořádku,“ uvedl Zeman.

Anketa

Pomůže ODS vyloučení Václava Klause ml.?

6%
94%
hlasovalo: 10512 lidí

Moderátor také dále poukázal na čísla, kdy kolem 25 % starostů se potýká s šetřením policie. Pan prezident v této souvislosti připomíná, že většina je osvobozena soudy. Na konci vždy stojí soudní rozhodnutí. Podle prezidenta, pokud je obvinění neodůvodněné, tak ničí lidem životy. Problém je rozdělení mezi odůvodněným a neodůvodněným. Když se ukáže, že ty důvody nebyly důvodné, měl by být také potrestán ten, kdo o nich takto rozhodl. Když si pak někdo objedná trestní stíhání, měl by být veřejně kritizován a ostrakizován.

Výroba aut na elektřinu, o tom se bavil generální ředitel TV Barrandov s Milošem Zemanem v závěru debaty. „Je to velký nesmysl,“ míní Zeman. Protiargumenty jsou jasné. Vozy mají krátký dojezd, malý kufr a nejsou konkurenceschopné. „Jsem zásadně proti dotaci elektromobilů,“ dodal Zeman a pokračoval, že pokud si je chce někdo koupit, tak za tržní cenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…