Senioři a mladé rodiny si polepší. Důchody porostou o 200 korun, porodné bude i na druhé dítě

28.12.2014 12:45

Důchodkyně a důchodci si od ledna přilepší na penzích v průměru o 200 korun měsíčně. Rodiče budou dostávat porodné i na druhé dítě, a to 10.000 korun. Rozšíří se navíc i okruh rodin s nárokem na tuto dávku. Změny přinášejí vládní novely zákonů o důchodovém pojištění a o státní sociální podpoře.

Senioři a mladé rodiny si polepší. Důchody porostou o 200 korun,  porodné bude i na druhé dítě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Důchodová norma zavádí stejný výpočet růstu důchodů jako platil před škrty pravicové vlády. Budou se automaticky zvyšovat o třetinu růstu reálných mezd a celou inflaci, nyní je to třetina růstu spotřebitelských cen.

Pro příští rok bude valorizace ze zákona výjimečně ještě vyšší. Seniorům to má částečně vynahradit nižší růst penzí v minulých letech. Letos od ledna se zvýšily v průměru o 45 korun, loni o 137 korun.

Porodné na první dítě zůstává stejné

Porodné na první dítě zůstane 13.000 korun, při narození vícerčat činí 19.500 korun. Koeficient, od něhož se nárok odvíjí, se ale zvýší z 2,4násobku na 2,7násobek životního minima. Běžná rodina tak dosáhne na dávku, pokud její měsíční příjmy nepřesáhnou podle podkladů k novele 20.817 Kč čistého, v případě matky samoživitelky bude hranice 13.176 korun.

Do konce roku 2010 se porodné v Česku vyplácelo na každé narozené dítě. Od roku 2011 se pravidla kvůli škrtům v rozpočtu zpřísnila. Porodné se začalo dávat jen na první narozené dítě rodině, jejíž příjem nepřesáhuje 2,4násobek životního minima.

Změny okolo porodného přijdou stát na 330 milionů

Zavedení porodného i na druhé dítě a rozšíření okruhu rodin, které mohou dávku dostat, přijde podle Ministerstva práce a sociálních věcí na 330 milionů korun ročně. Celkově by do porodného mělo putovat 470 až 480 milionů korun. Loni stát vyplatil 11.300 těchto dávek, náklady činily asi 147,7 milionu korun.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobíralo na konci loňského roku v Česku kolem 2,86 milionu lidí. Starobních důchodců a důchodkyň bylo 1,73 milionu. Od České správy sociálního zabezpečení dostávali v průměru 10.970 korun měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…