Senioři z Prahy 5 jezdí na poznávací výlety bez obav ze „Šmejdů“, říká místostarosta

01.07.2013 8:52

ROZHOVOR Jako každý rok pokračuje komunitní centrum Prádelna ve své činnosti i během prázdninových měsíců, kdy pod názvem Léto s Komunitním centrem Prádelna 2013 nabízí obyvatelům městské části Praha 5 pestrý program. Bližší informace nám sdělil zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit.

Senioři z Prahy 5 jezdí na poznávací výlety bez obav ze „Šmejdů“, říká místostarosta
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Co konkrétně nabízí program Léto s Komunitním centrem Prádelna 2013?

Ve svém principu se jedná o každodenní provoz komunitního centra, které i během letních měsíců poskytuje svoje služby. A jelikož toto období má svá specifika – děti mají prázdniny, senioři často tráví čas na chalupách a zahrádkách, letní atmosféra také příliš neprospívá náročnějším kulturním akcím jako výstavám apod. - rozhodli jsme se vyjít ze zkušeností minulých let a poskytnout společenské, kulturní i sportovní vyžití především seniorům a dětem z Prahy 5, kteří tráví léto ve městě. Komunitní centrum přichystalo mimo jiné letní provoz oblíbené iKavárny i herny stolního tenisu pro seniory, výtvarné dílny a workshopy, filmové podvečery atd. Pravidelně se bude setkávat klub seniorů Pegas věnující se stolním hrám stejně jako někteří senioři z Klubu SENzačních SENiorů v Komunitním centru Prádelna. Nezapomnělo se ani na děti, které jsou během celého roku zapojeny do činnosti komunitního centra. Pro ně se bude konat příměstský tábor s celodenním atraktivním programem, taneční soustředění, audio a video dílny a spousta dalších aktivit. Dokonce bude probíhat i tzv. Prázdninová škola pro potřebné coby příprava na školní rok.

Je kromě těchto již víceméně zavedených aktivit připraveno i něco speciálního?

Velmi oblíbenou součástí letního programu se letos již poněkolikáté jistě stanou celodenní poznávací výlety mimo Prahu, které patřily již v dřívějších letech mezi nejžádanější. Jedná se o celodenní výlet pro seniory do některého města, jehož součástí je prohlídka nejvýznamnějších památek a zajímavostí dané lokality, případně návštěva vybrané kulturní instituce nebo akce  – výstavy, muzea apod. Cestuje se především z finančních důvodů veřejnou dopravou, účastníci mají vše zdarma, symbolický příspěvek z jejich strany činí pouze 30,- Kč. Kromě seniorů se těchto výletů zúčastňují i děti z Komunitního centra Prádelna, což má oboustranně pozitivní efekt při odstraňování předsudků mezi generacemi a utužování vztahů v pestrém společenství kolem komunitního centra.

Říkáte, že o výlety je velký zájem. Myslíte, že důvodem je pouze jejich finanční dostupnost nebo mají pro seniory nějaký významnější smysl?

Kromě výše zmiňovaného přínosu ve smyslu vzájemného mezigeneračního poznávání a respektování tyto „výlety“ především naplňují potřebu většiny seniorů po propojení společenských kontaktů a zájezdů mimo bydliště s poznáváním významných historických i současných lokalit, architektonických skvostů i zajímavostí. Právě této záliby seniorů využívají dnes medializovaní agresivní prodejci, kteří pod záminkou výletu vylákají seniory na své předváděcí akce. Podpora prázdninových výletů Komunitního centra Prádelna ze strany MČ Praha 5 tak představuje účinný prostředek v boji proti těmto „Šmejdům“. Navíc spojovatelem všech sociologických studií posledních let je zcela prostý a zřejmý poznatek, že přátelství a blízkost lidí jsou pro kvalitu života důležitější než vnější znaky statusu a zdrojem bezpečí a sounáležitosti bývá rodina a lokální společenství. U seniorů, kteří mohou být osamělejší nežli člověk v produktivním věku, je potřeba mezilidské blízkosti v podobě komunity ještě výraznější. Proto by dle mého názoru měla být podpora místních společenství např. v podobě komunitního centra a takovýchto aktivit jednou z priorit moderního politika.

reklama

autor: ava

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…