Separatisté na východě Ukrajiny osvobodili svého zajatého vůdce

17.05.2014 11:34

Ukrajinští pohraničníci dnes ráno zajali jednoho z vůdců proruských separatistů na východě země, gubernátora samozvané Doněcké lidové republiky Valerije Bolotova. Pohraničníci však nedostali posily, a tak si ozbrojení vzbouřenci dokázali vynutit osvobození svého vůdce. Oznámila to agentura Interfax.

Separatisté na východě Ukrajiny osvobodili svého zajatého vůdce
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Pohraničníci Bolotova zatkli kolem 4:45 SELČ na hraničním přechodu s Ruskem v Luhanské oblasti a vzápětí o tom informovali další úřady, včetně velení „protiteroristické operace", jak Kyjev označuje tažení proti proruským separatistům. „Avšak ani za dvě hodiny žádné posily na hraniční přechod nedorazily," uvedla pohraniční stráž v komuniké.

Mezitím na přechod zaútočila více než stovka ozbrojenců, kterým se podařilo zajatce osvobodit. Komuniké vylíčilo přestřelku na přechodu jako tvrdý boj. Žádný pohraničník ale nebyl zraněn.

Osvobozený vůdce patří k bojovnému křídlu radikálů

Bolotov minulé úterý vyvázl z údajného atentátu, po kterém si odjel léčit lehké zranění do Ruska, aniž by se jej pohraničníci pokusili zadržet. V důsledku vyšetřování pohraniční stráž slíbila, že gubernátora při jeho návratu zatkne, jak se i stalo.

„Lidové republiky", které separatisté vyhlásili v Luhanské a Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, mezitím ukrajinská generální prokuratura označila za „teroristické organizace" s jasnou hierarchií a kanály financování a dodávek zbraní.

Bolotov podle ukrajinských médií patří k bojovnému křídlu proruských radikálů, kteří převzali vedení povstaleckých skupin koncem dubna z rukou umírněnějších aktivistů. Prý odmítá rozhovory s Kyjevem, je stoupencem ozbrojeného povstání a jeho cílem je spojení se sousedním Ruskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…