Separatisté útočí na tábor ukrajinských pohraničníků

02.06.2014 10:05

Stovky proruských povstalců dnes nad ránem napadly tábor ukrajinských pohraničníků u Luhansku na východě země. Útoky, které stále pokračují, si podle agentury AP vyžádaly řadu zraněných.

Separatisté útočí na tábor ukrajinských pohraničníků
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

„Asi půlhodinu po půlnoci přijela k velení luhanského pohraničního oddílu asi stovka ozbrojenců. První útok s použitím automatických zbraní a granátometů začal okolo čtvrté hodiny a trval 40 minut. Pohraničníci útok odrazili," citoval list Ukrajinska pravda z komuniké pohraničníků.

Útoky prý byly odraženy, pohraničníci hlásí raněné

List uvedl, že druhá a třetí vlna útoků byla také odražena a že na území jednotky vznikly požáry. Mezi pohraničníky jsou prý zranění. Nad ránem počet útočníků, vyzbrojených i minomety a těžkými kulomety, vzrostl již na čtyři stovky. Armádní posily dosud nedorazily, vyslaná stíhačka nemohla zasáhnout kvůli civilistům v okolí.

Podle místních médií počet útočníků už vzrostl na 500 a mezi pohraničníky je nejméně sedm raněných. Ztráty povstalců nejsou známy.

Pod palbou se v noci na dnešek podle agentury Interfax ocitlo i kontrolní stanoviště vládních jednotek u Slavjansku v Doněcké oblasti. Toto město se jeví jako hlavní bašta separatistů. Naopak podle povstalců při nedělním ostřelování města z minometů, děl a vrtulníku utrpělo zranění pět civilistů.

Boje mezi vládními silami a proruskými povstalci na východě Ukrajiny se výrazně vyostřily minulý týden po pokusu vzbouřenců ovládnout doněcké letiště. Rebelům se podařilo také sestřelit ukrajinský vrtulník s generálem na palubě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…