Separatisté z Luhanska mění názor. Součástí Ukrajiny zůstanou za těchto podmínek

27.02.2015 7:24

Vůdce luhanských povstalci Igor Plotnickij dnes ve vysílání ruské televize Rossija 24 nevyloučil, že vedení Luhanské lidové republiky uspořádá nové referendum o osudu separatistických území. Naznačil, že pokud Kyjev splní určité podmínky, tak povstalecká území Luhanské oblasti zůstanou součástí Ukrajiny.

Separatisté z Luhanska mění názor. Součástí Ukrajiny zůstanou za těchto podmínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Připomínka prvního výročí událostí na Majdanu v Kyjevě. Na Václavském náměstí v Praze se sešlo kolem 200 lidí s kříži symbolizující padlé, tzv. Nebeskou setninu

"Nikdy jsme Ukrajinu neodmítali jako stát, vždyť je to náš soused," řekl Plotnickij. "Pokud vznikne nová Ukrajina, která nebude označovat Rusko za agresora a nás za separatisty a teroristy, pak proč ne. Uspořádáme nové referendum a lidi řeknou, s kým a jak chtějí žít," konstatoval luhanský politik.

Separatisická Luhanská lidová republika uspořádala referendum už loni v květnu, stejně jako sousední povstalecká zóna v Doněcké oblasti. Drtivá většina hlasujících se tehdy vyslovila pro nezávislost na Kyjevu. Rusko referendum oficiálně neuznalo, dalo ale najevo, že výsledky hodlá "respektovat".

Plotnickij dnes možnost zachování územní celistvosti Ukrajiny připustil. "Zda zůstaneme součástí Ukrajiny, závisí především na Ukrajině samotné. Nacistická a banderovská Ukrajina není naší zemí, v takové Ukrajině nebudeme nikdy," prohlásil.

 

 


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…