Sere mě Romea! Brutální atmosféra v sídle ČSSD

21.10.2017 18:29

Jaroslav Foldyna se za ČSSD v Ústeckém kraji dostal do Poslanecké sněmovny. Přesto byl mimořádně zklamán z výsledku své strany. V Lidovém domě dal před reportérem ParlamentníchListů.cz průchod svému zklamání a promluvil tak, jak ve straně pod vedením Bohuslava Sobotky a Lubomíra Zaorálka skutečně není zvykem.

Sere mě Romea! Brutální atmosféra v sídle ČSSD
Foto: repro ČT
Popisek: Zklamání v ČSSD

Hodně smutno bylo v sobotu po volbách v Lidovém domě, tradičním sídle ČSSD. Reportér ParlamentníchListů.cz sledoval scény zoufalství, nervozity i podráždění. Přítomní straníci se dokonce utrhovali i na novináře.

Končící ministryně Michaela Marksová, která se podle všeho nedostane v Libereckém kraji do sněmovny, pro ParlamentníListy.cz uvedla, že rozhodně není nadšena, ale chce dál pracovat. Na dotaz po budoucnosti ČSSD podrážděně poznamenala: „Sociální demokracie je tu 140 let,“ načež odešla.

Lubomír Zaorálek byl při setkání s reportérem ParlamentníchListů.cz mimořádně stručný. Na dotaz, kde jsou důvody porážky strany, uvedl: „Hlavní důvod je v tom, že jsme měli být více lidmi.“ Stále ještě úřadující premiér Bohuslav Sobotka novinářům zodpověděl jednu otázku na tiskové konferenci a zmizel z Lidového domu již po osmnácté hodině.

Zatímco vedení strany svolávalo jednání grémia a senátor Jiří Dienstbier zmateně pobíhal po chodbách sekretariátu, s reportérem ParlamentníchListů.cz rozprávěl očividně zklamaný poslanec Jaroslav Foldyna.

„Je to tragické,“ řekl reportérovi ParlamentníchListů.cz.

Po chvilce zklamaného mlčení dodal: „Náš zisk je důsledkem toho, že jsme nebyli schopni včas zareagovat na situaci v Evropě. A těm, kdo zareagovali, jsme ještě dávali nálepky jako xenofobní, nacionalistický nebo populistický,“ uzavřel zklamaně.

Následovalo množství dalších zklamaných výroků, ve kterých poslanec z Ústeckého kraje hovořil o selhání politiky směrem k lidem, kteří by ČSSD měli volit. Foldyna pro ParlamentníListy.cz rozvinul, že strana podle něj nedostatečně akcentovala témata ochrany před nepřizpůsobivými. „Ti lidé měli práva, ale my jsme po nich přestali vynucovat povinnosti,“ vysvětlil poslanec.

Jmenoval ještě téma dávek na bydlení, které způsobilo vznik mnoha sociálně vyloučených oblastí, kam byli sestěhováváni jejich příjemci. ČSSD sice na poslední chvíli jejich vyplácení omezila, ale to už lidé měli poznamenané, že ČSSD zapřičinila vytváření ghett.

„Vůbec jsme nedokázali reagovat na některé jevy, jako je třeba pěstounská péče v rodině. Nepřizpůsobivé se narodí tři děti, dá je do pěstounské péče své matce a rodina shrábne pěstounský příspěvek na tři děti,“ popsal běžnou praxi. „To je dneska šlágr celého severu Čech“, dodal.

Lidé to podle něj viděli. „Vyvolává to samozřejmě negaci a napětí. A lidé si to spojují s ČSSD,“ dodal.

„Vyvolává to samozřejmě negaci a napětí. A lidé si to spojují s ČSSD,“ uzavřel.

Později se Foldyna k reportérovi ParlamentníchListů.cz vrátil a celé téma ještě rozvinul. Je z toho obsáhlý rozhovor, který čtenářům v plném znění přineseme co nejdříve. V rozhovoru padla skutečně ostrá slova: „Sere mě Romea.cz,“ ukázal na známý server věnující se romské problematice. „Tento server dává prostor Romům, aby se vyjadřovali vulgárně o majoritě, a tím jen povzbuzují napětí proti Romům,“ udeřil.

K problematice ještě uvedl, že „stát Romy uplácí sociálními dávkami“. Jako řešení navrhl, aby takoví lidé dostávali co nejvíce účelově vázané podpory. Například nekvalifikovaní lidé by podle něj neměli dostávat dávky, ale práci na veřejně prospěšných projektech, která by následně byla honorovaná podle výkonu. „Nebo děti by měly dostávat svačiny do škol, aby místo dávek musely chodit do školy,“ uvedl poslanec.

Pokračoval kritikou neziskových organizací, které se o nepřizpůsobivé starají. „Některé neziskovky hrubým způsobem zneužívají problémy společnosti,“ uhodil. Přesně takovým případem je podle něj web Romea.cz. „Romea zneužívá problematiky Romů, žije z eskalace napětí mezi Romy a majoritou,“ myslí si.

Foldyna se nepovažuje za rasistu, ale za vlastence. „Cítím lásku k vlasti, aniž bych cítil nenávist k jiným,“ uvedl.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…