Sériový znásilňovač z Afriky už sedí v chládku. Ale trvalo to. A vyšoupnout z Německa ho nelze, z jednoduchého důvodu

10.07.2017 7:02

V Německu byl odhalen sériový sexuální násilník z řad přistěhovalců. Jednadvacetiletý muž z Gambie byl prozatím obviněn ze čtyř sexuálních deliktů, které se odehrály v rozmezí dvou let v univerzitním městečku Tübingen.

Sériový znásilňovač z Afriky už sedí v chládku. Ale trvalo to. A vyšoupnout z Německa ho nelze, z jednoduchého důvodu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Za městečkem už je hranice s Německem

Tübingen leží asi pětatřicet kilometrů od Stuttgartu a přibližně třetinu z téměř 100 000 obyvatel tvoří studenti. Univerzitní městečko žije po celý rok poměrně hektickým životem, ale s migrační vlnou je toho „vzrušení“ i na místní poměry přece jenom až příliš. Až po více než dvou letech od prvního sexuálního deliktu došlo v těchto dnech k zatčení jednadvacetiletého Gambijce, který má na svědomí hned několik sexuálních deliktů.

Nepříliš „svižný“ postup policie ve vyšetřování nezvykle ostře kritizoval i starosta města a vlivný člen Zelených Boris Palmer. „Podle mého názoru měly být hned po prvním případu znásilnění provedeny testy DNA u všech žadatelů o azyl s černou barvou kůže. Není jich tady zase až tak velký počet. Existovala velká pravděpodobnost, že je pachatelem uprchlík,“ napsal populární starosta na svém facebookovém profilu.

Naposledy byl už identifikován jako pachatel znásilnění, a to letos v březnu pětatřicetiletou ženou, kterou měl znásilnit přímo v azylovém centru. Policie následně odebrala vzorky slin, které minulý týden potvrdily provinění mladého Gambijce. Ale to již stihl africký žadatel o azyl znásilnit další dvě ženy ve věku dvaadvacet a třiatřicet let. Jednu z nich přinutil k sexu v křoví u silnice a druhou pod pohrůžkou násilí přímo u ní doma.

Celý text v němčině máte k dispozici ZDE.

„Zelený“ starosta Tübingenu ve svém facebookovém komentáři vyzývá úřady, aby přijaly v rámci prevence speciální opatření, aby byly německé ženy těchto traumatických zkušeností napříště ušetřeny. „V případě takového uprchlíka je třeba uvažovat i o deportaci. Ostatně zákon umožňuje vyhostit jej už po odpykání si poloviny trestu. Vedle toho je nutné plošně přijmout další policisty,“ napsal starosta s tím, že jeho město přijalo dva nové strážce zákona.

Starostovy úvahy o možné deportací přistěhovaleckých delikventů podporuje dle ohlasů na Facebooku spoustu lidí. V praxi ale bude něco takového obtížné provést. „Uprchlíky ze zemí, kde probíhá válečný konflikt, není možné deportovat. V případě Gambie navíc takovému kroku brání fakt, že tato země s námi příliš nespolupracuje. Máme problémy prokázat, že jde občana Gambie. Což je přitom dle mezinárodního práva naše povinnost,“ cituje deník mluvčí ministerstva vnitra ve Stuttgartu.

Testy DNA sice na popud prokurátora po prvních dvou sexuálních napadeních ve městě proběhly, ale v roce 2015 se jich účastnilo jen asi třicet osob. Podle platných zákonů totiž není možné k tomuto kroku nikoho nutit. V prvním případě vyšetřovatelé získali asi třicet vzorků slin a ve druhém jen o něco málo více. Není ani doposud jasné, jestli byl podezřelý osloven již v té době. Každopádně nyní sedí ve vyšetřovací vazbě a veškerá obvinění prozatím odmítá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…