Server: Češi horují za křesťanské hodnoty. Ale často jen v internetových diskuzích

25.12.2016 21:18

V posledním roce se stále více lidí hlásí ke křesťanským hodnotám. Nejeden politik za poslední rok a půl sdělil občanům, že musíme ochránit křesťanské hodnoty a ubránit se islamizaci Evropy. Tohoto hesla se spolu s politiky drží i mnozí občané. Otázkou je, zda se to projevuje i jinde než v anonymních diskusích na internetu. Zamýšlí se nad tím Robert Břešťan v textu pro server Hlídacípes.org.

Server: Češi horují za křesťanské hodnoty. Ale často jen v internetových diskuzích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kříž s trnovou korunou v Národním památníku v Terezíně

Křesťanské hodnoty. Toto sousloví slyšíme v posledním roce a půl od nejednoho českého politika, který apeluje na občany, že je třeba ochránit náš kontinent před islamizací. O křesťanských hodnotách se za poslední rok a půl mluví stále častěji a to jak v médiích, tak v různých diskusích na internetu. Projevuje se to však i jinak?

„Počty dospělých pokřtěných od roku 2010 mírně rostou, ale v praxi katolické církve není příprava na křest chvilková záležitost. Pokud se dospělý člověk rozhodne nechat pokřtít, připravuje se většinou minimálně dva roky. To znamená, že i kdybychom předpokládali, že současná uprchlická krize bude mít v tomto ohledu nějaký dopad, tak by se to na počtech pokřtěných mohlo nějak výrazně projevit až za nějakou dobu a na zhodnocení bychom měli ještě nějaký ten rok počkat,“ říká mluvčí České biskupské konference Kateřina Pulkrábková.

Celá článek najdete zde

Biskup Václav Malý před kamerami České televize nedávno zapochyboval o tom, zda to lidé s příklonem ke křesťanským hodnotám myslí vážně. Stačí se prý podívat, kolik starších lidí vede osamělý život, ačkoli nám křesťanství klade na srdce starat se o své bližní. Emeritní plzeňský biskup František Radkovský v rozhovoru pro Lidové noviny naznačil, že to vidí podobně. Biskup je sice rád, že si lidé uvědomují své kořeny, jen ho rmoutí skutečnost, že Češi, Moravané a Slezané se dovolávají křesťanských hodnot v hněvu a s nenávistí na rtech, což se s myšlenkami křesťanství neslučuje. Dokonce je to obrací zcela naruby.

Spíše vlažný přístup Čechů a Češek k náboženství zaznamenává i Český statistický úřad v rámci sčítání lidu. „Vývoj struktury obyvatelstva podle náboženské víry od roku 1991 vykazoval trvalý pokles podílu věřících osob. Během dvaceti let se jejich počet snížil na polovinu, v desetiletí 2001 – 2011 byl ale úbytek počtu věřících ovlivněn i vysokým počtem neuvedených odpovědí,“ stojí v analýze Českého statistického úřadu z roku 2014.

Průzkumy dle serveru také například prozrazují, že alespoň jednou ročně zavítá do kostela necelá polovina našich spoluobčanů. Přes 60 procent občanů je přesvědčeno, že katolická církev je společnosti prospěšná.

Podle mezinárodní studie Pew Research z roku 2015, v České republice narůstá počet lidí bez vyznání. Tatáž studie naznačuje, že kolem roku 2050 bude mezi Čechy, Moravany a Slezany žít také 100 tisíc muslimů. Dnes se k islámu hlásí asi 3300 oyvatel.

Server z uvedených předpokladů vyvozuje, že Češi se hlásí ke křesťanským hodnotám spíše na internetu než v reálném světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…