Server: Izrael se s uprchlíky ani trochu nemazlí. Klidně je pošle na smrt

04.02.2016 14:22

V detenčním zařízení uprostřed pouště jsou drženi ti afričtí migranti, kteří míří za lepším životem do Izraele. Ten se však s uprchlíky nemazlí, azyl nepřizná ani jednomu ze sta. Pod hrozbou vězení je nutí vracet se do Afriky. Někteří z nich kvůli tomu už zemřeli rukou vrahů z hnutí Islámský stát. Informuje o tom server iDnes.cz.

Server: Izrael se s uprchlíky ani trochu nemazlí. Klidně je pošle na smrt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Málo jídla, žádné soukromí a ohromná nuda. Tak vypadá podle svědků život v uprchlickém táboře Holot uprostřed Negevské pouště, rozkládajícím se na jihu židovského státu. Běženci zde žijí na dohled od strážních věží žaláře Saharonim, pod přímým dohledem vězeňské stráže a s mizivou nadějí, že v Izraeli někdy získají azyl.

Celý text je ZDE

Spousta lidí tady zešílela

„Pokud někdo žije v Holotu, nemá vlastně žádnou budoucnost. Spousta lidí tady zešílela,“ vylíčil pro BBC atmosféru v táboře osmnáctiletý Adam.

Zpravodajský server Times of Israel na sklonku minulého roku uvedl, že v táboře Holot přebývá přes 3300 lidí, které Izrael považuje za nelegální migranty. Detenční centrum je dlouhodobě na hranici své kapacity – je v něm 3360 lůžek.

V Holotu platí povinná večerka. Kdo za tmy poruší zákaz vycházení, riskuje okamžitý odvoz do věznice Saharonim, kde může strávit i celá léta.

Migranti mají jen tři možnosti

Ačkoli to místní úřady odmítají přiznat, podle lidskoprávních organizací a svědectví samotných uprchlíků dostávají Afričané při pohovorech tři možnosti: Vrať se domů, nebo se nech odvézt do jiné africké země. Jinak půjdeš za mříže.

„Imigrační úředníci si mě zavolali a řekli, že musím jít do Rwandy. Jestli nebudu souhlasit s odchodem během měsíce, převezou mě prý do věznice Saharonim. Řekl jsem jim, že jít nemůžu,“ vylíčil v létě jeden z eritrejských uprchlíků neziskové organizaci Horká linka pro uprchlíky a migranty. Ta svou zprávu o podmínkách běženců nazvala příznačně „Rwanda nebo Saharonim“.

Mezi obyvateli Holotu se rozneslo, že na běžence z Izraele čekají v Africe gangy obchodníků s lidmi. „Vyprávěl jsem jim o Tesfajovi, který odtud přes Turecko odešel do Rwandy, ale hned ho odtamtud vzali do Ugandy a nemohl zůstat ani tam. Pokračoval do Libye, kde ho zavraždili lidé z Islámského státu,“ vzpomíná jeden uprchlík na pohovor s úředníky.

Příběh o zavražděném Eritrejci není vymyšlený. Z izraelského tábora skutečně před časem odešel asi třicetiletý Tesfaj Kidane, kterému pašeráci lidí ve Rwandě slíbili cestu přes Středozemní moře. Jemu i desítkám dalších křesťanů však nakonec na libyjské pláži džihádisté před kamerami uřízli hlavu. Podle agentury AP s ním zemřeli i další tři lidé, kterým Izrael odmítl poskytnout azyl.

„Všichni jsme to viděli na videu, je mrtvý. Proto do Rwandy nemůžu. Pokud mě úřady pošlou do Saharonimu, půjdu tam,“ posteskl si běženec, z jehož jména organizace zveřejnila jen iniciály A. K. A.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…