Server: Je tady moc Romů, usoudili bílí rodiče a své děti dali do jiné školy

30.04.2015 8:14

Základní škola Merhautova v Brně se prý potýká s rasovou diskriminací, bílí žáci se oddělují od těch romských, tvrdí to Amnesty International. Podle Aktuálně.cz se proti tomuto tvrzení ohrazuje ředitelka školy Jana Foltýnová, která s AI zásadně nesouhlasí.

Server: Je tady moc Romů, usoudili bílí rodiče a své děti dali do jiné školy
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

 Dle Aktuálně.cz je tato škola rozdělena na dvě budovy, když ji navštívili, tak prý v jedné z budov ve třídě viděli jen deset romských žáků a žádného bílého žáka, ve druhé budově už byli prý žáci jak bílí, tak romští.

Kvůli separování romských dětí od bílých se o tuto školu zajímá organizace Amnesty International. Segregaci na českých školách označuje za čím dál závažnější. „Nejenže velká část romských dětí končí v praktických školách, ale i uvnitř běžných základek jim hrozí oddělování od bílých dětí,“ stojí prý ve zveřejněné zprávě organizace pro ochranu lidských práv AI.

Celý článek zde

Ředitelka školy Foltýnová nařčení ze strany AI odmítá. Tato organizace školu podle Aktuálně.cz navštívila minulý rok a předala ředitelce dokumenty, které měla vyplnit. Obsahovaly otázky, ve kterých musela určit, kolik je na škole Romů a kolik bílých žáků. To ředitelka odmítla s tím, že prý nehodlá rozlišovat žáky podle příslušnosti k etniku.

Foltýnová byla pro, aby se Vranovská škola spojila se školou Merhautova. O integraci romských dětí se snaží podle Aktuálně.cz od počátku. Dokonce uvedla, že v případě, kdy je ve třídě třetina Romů, „se tato integrace ukázkově dařila“. Zároveň však dodala, že v případě, že tato část byla větší než jedna třetina, nastávaly problémy, které se nelíbily rodičům.

Když prý ředitelka otevřela třídu, ve které byla polovina žáků romských, „bílí rodiče“ odhlásili všechny děti. Dle Foltýnové tak integrace naráží na přístup „bílých rodičů,“ kteří prý nedokáží připustit, aby jejich děti chodily do stejné třídy s těmi romskými. „Letos po zápisu opustilo naši školu 89 prvňáčků z naší spádovosti. Dovolím si tvrdit, že z toho bylo devadesát procent neromských. Rodiče se zkrátka rozhlédli a řekli si, že je tady moc Romů,“ řekla podle Aktuálně.cz ředitelka školy Foltýnová.

Ředitelka školy si stojí za tím, že kdyby každé dítě muselo chodit do školy podle bydliště, byla by integrace s Romy úspěšná. „Pro romské rodiče je přitom budova na Merhautově prestižní, o vzdělávání svých dětí ve smíšených třídách stojí,“ uvedla nakonec ředitelka školy.   

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …