Server: Kalousek měl pravdu. V čem?

09.12.2013 9:50

Schválením novely zákona o podporovaných zdrojích energie došlo ke změně, která znemožní vybírat DPH z poplatků za obnovitelné zdroje elektřiny. O problému píše server Aktuálně.cz s tím, že stát tak může přijít až o šest miliard.

Server: Kalousek měl pravdu. V čem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na první schůzi sněmovny také zazněla státní hymna

Novelu prosadili ministr průmyslu v demisi Jiří Cienciala a předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Aktuálně.cz rekapituluje, že sněmovna obdržela novelu v červenci a Alena Vitásková ji podpořila naléhavým dopisem, který zaslala všem poslancům. Sněmovna pak novelu schválila ve zrychleném řízení už v srpnu.

Tady se server zastavuje u protestu Miroslava Kalouska z TOP 09. Ten jako jediný totiž namítal, že zákon nezkontrolovala Legislativní rada vlády. Nicméně novela prošla sněmovnou hladce. Bez potíží prošla Senátem i prezidentskou kanceláří. Norma byla přijímána vstřícně, protože stanovuje strop pro příspěvky, které hradí konečný spotřebitel na podporu obnovitelných zdrojů energie. Novela stanovuje, že nesmí překročit 495 korun za megawatthodinu a zbytek doplatí stát.

Změnila se definice poplatků

Odborníci prý mluví o tom, že novela změnila definici poplatků, kterými spotřebitelé přispívají na podporu „čisté" elektřiny. A právě tato změna prý znemožňuje vybírat DPH z poplatků za obnovitelné zdroje a státní kasa přijde o šest miliard. Server Aktuálně.cz píše, že Kalouskova obezřetnost tak byla tentokrát na místě.

Doposud totiž platila definice: „Náklady spojené s podporou elektřiny jsou hrazeny z finančních prostředků, které tvoří složku ceny za distribuci elektřiny." A nově bude od ledna platit jiná formulace, a to: „Cenu na úhradu nákladů spojených s podporou elektřiny hradí zákazník za množství elektřiny jím spotřebované."

Původní formulace umožňovala vybrat i daň z přidané hodnoty ve výši 21 procent z příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů. To prý umožňuje formulace, že příspěvek na obnovitelnou elektřinu je součástí ceny za distribuci. Distribuce je totiž služba, za kterou může finanční úřad DPH vyměřit. Podle nové definice by už od ledna zákazník neplatil za službu, kterou mu poskytuje distributor, ale pouze poplatek, který mu prostě předepsal zákonodárce.

Důsledkem změny definice je podle serveru Aktuálně.cz to, že dnes neexistuje právní norma, podle níž mohou finanční úřady žádat DPH z poplatků za obnovitelné zdroje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…