Server: Kdo žil v socialismu, více podvádí, ukázal experiment

28.07.2014 12:33

Behaviorální ekonom Dan Ariely se svými kolegy provedl výzkum na západních a východních Němcích. Zkoumal, zda je mezi nimi rozdíl v pokusech o podvod – a došel k závěru, že východní skutečně více podvádí.

Server: Kdo žil v socialismu, více podvádí, ukázal experiment
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lenin je v Rusku všude

„Jedním z refrénů Václava Havla v době po porážce komunismu bylo, že největší škody, které u nás komunismus napáchal, jsou škody morální či duchovní. Škody ekonomické se dají spočítat a dohonit, u škod morálních není tak snadné si říci: Teď je napravíme tak a tak,“ píše ve svém textu na Echo24.cz komentátor Martin Weiss.

Ukazuje při tom na experiment Dana Arielyho a jeho kolegů, který stručně ukázal, že západní Němci podvádějí méně než východní. „Dostali za úkol házet kostkou. Před každým hodem se měli předem v duchu rozhodnout, zda budou počítat hodnotu, která padne na horní straně kostky, nebo na spodní. Pak hodit a danou hodnotu zaznamenat na kus papíru. Čekala je odměna v eurové hodnotě náhodně vybraného hodu. Měli tudíž možnost podvádět v tom, zda se v duchu rozhodli pro horní nebo dolní stranu kostky. Jenže měli házet čtyřicetkrát, a po čtyřiceti hodech už začíná fungovat zákon velkých čísel, takže výzkumníci mohli odhadnout, jaký by měl být celkový součet hodnot jejich hodů,“ popisuje novinář.

A ukázalo se, že skutečně podváděli. Západní Němci v 55 procentech případů, východní v 60 procentech. „Když autoři roztřídili své subjekty podle věku, zjistili, že čím víc let východní Němec prožil za socialismu, tím se pravděpodobnost, že bude podvádět více než západní, zvyšuje. Dokonce i ti, co se narodili ve východoněmeckých rodinách už po pádu Berlínské zdi, podvádějí víc. Každý rok reálného socialismu se podepsal na lidské nepoctivosti,“ ukazuje prý výzkum.

„Není to reálný život, je to jen experiment s kostkami, u něhož si účastníci byli vědomi, že se zúčastňují experimentu. Na druhé straně je těžké ty výsledky ignorovat anebo říkat, že rozdíly jsou způsobené něčím jiným,“ dodává novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…