Server: Ministr chce rozhodnutí o dostavbě Temelína ještě za této vlády

13.11.2013 12:02

Ministr dopravy Zdeněk Žák lobbuje u generálního ředitele firmy ČEZ Daniela Beneše za rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, které by mělo být učiněno ještě za působení současné vlády. Informoval o tom server Lidovky.cz, který v této souvislosti poukázal na výrok premiéra Jiřího Rusnoka, jenž letos v létě avizoval, že vzhledem k omezené životnosti jeho vláda o obří investici rozhodovat nebude.

Server: Ministr chce rozhodnutí o dostavbě Temelína ještě za této vlády
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

"Patřím k zastáncům jaderné energetiky a kudy chodím, tudy zdůrazňuji panu generálnímu řediteli ČEZu, že je třeba daleko důrazněji na tuto kartu hrát. Deset let říkám, že máme šanci se stát hlavním vypínačem Evropy, využít kvality naší přenosové sítě a český stát toho nevyužívá," posteskl si Žák serveru.

"Podle jednoho z účastníků setkání s diplomaty a byznysmeny, kulatého stolu Comenius, které proběhlo 6. listopadu, se dokonce Žák podřekl, že se kvůli dostavbě Temelína ještě s touto vládou sešel minulý týden s Benešem," uvedl server.

Ministr však takové setkání na dotaz serveru popřel. Stejně tak i Beneš. "Potkal se s panem Žákem, tak jako s dalšími, na poradě ekonomických ministrů, kam byl pozván. Žádnou separátní schůzku s panem ministrem neměl," odmítl informaci mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Jiří Rusnok ale ještě v červenci uvedl, že jeho kabinet nemá ambici o Temelínu rozhodovat.

O zakázku na dostavbu elektrárny se uchází americký Westinghouse a rusko-české konsorcium MIR.1200, francouzskou firmu Areva Česko naopak vyřadilo. Kvůli tomu si Areva stěžovala Evropské komisi. Ta nyní žádá, aby mu Česká republika poskytla informaci, na základě jakých kritérií Arevu vyřadilo, jinak hrozí žalobou.

Vítěze tendru chce ČEZ vybrat v příštím roce nebo v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…