Server: Nástupkyně Nagyové na Úřadu vlády už může na horentní odměny zapomenout

09.02.2015 10:03

Lidé na Úřadu vlády za premiérování Bohuslava Sobotky si o horentních odměnách, které pobírali v dobách, kdy českou vládu vedli Petr Nečas nebo Jiří Rusnok, mohou nechat jen zdát. Uvádí to server Lidovky.cz, který připomíná, že Nečas obhajoval milionové odměny tehdejší vedoucí Úřadu vlády Jany Nagyové proslulým výrokem, že „dře jako kůň“. Později ovšem vyšlo najevo, že Nagyová je jeho milenkou, kterou si po pádu své vlády vzal za manželku krátce poté, co se s tou dosavadní rozvedl.

Server: Nástupkyně Nagyové na Úřadu vlády už může na horentní odměny zapomenout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Rusnok rekordní prémie pracovníků Úřadu vlády zase vysvětloval tím, že „stát musí špičkové odborníky dobře ohodnotit“. Podřízení premiéra Sobotky ale mohou na milionové odměny svých předchůdců zapomenout, i tak si ale k platu v roce 2014 mnohdy slušně přilepšili.

Server připomíná příhodu z 29. ledna 2014, kdy proběhla ceremonie při jmenování nové vlády. Tehdy Miloš Zeman Bohuslavu Sobotkovi vytkl, že ve jmenovacím dopise bylo hned několik chyb. Tento dopis na Pražský hrad dorazil ze sekretariátu ČSSD, který vedla Běla Hejná.

Sobotka chybu omlouval tím, že úřad Lidového domu byl přetížen. „Takové pochybení se v žádném případě již nesmí a nebude opakovat,“ uvedl tehdy s tím, že odpovědné úřednici udělil pokutu. Zda ji dal opravdu Běle Hejné, a jak vysoká byla, ale říct nechtěl.

Hejná nakonec zaujala místo, které dříve zastávala Nagyová

Zajímavé je, že nakonec si Sobotka právě Hejnou přivedl na Úřad vlády. Jmenoval ji ředitelkou Sekce kabinetu předsedy vlády, tedy na pozici, kterou dříve zastávala Jana Nagyová, dnes Nečasová. Podle serveru získala Hejná za rok 2014 čtvrté nejvyšší odměny.

Měsíční plat Hejné prý činí 85 300 korun, k tomu dostala odměny v celkové výši 234 500 Kč. Přestože po přepočtu na měsíc bere Běla Hejná více než Jana Nagyová, o vysokých odměnách si může nechat zdát. Průměrná měsíční odměna Hejnové činí 21 318 korun, Nagyová v roce 2012 obdržela na prémiích za měsíc 70 tisíc, o rok dříve dokonce 101 667 korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …