Server: Pražskému primátorovi z TOP 09 hrozí rychlý konec

23.07.2013 9:44

Obvinění pražských radních v kauze Opencard prý skutečně spěje do fáze obžaloby. Zjistil to server Českápozice.cz. To by ovšem znamenalo brzký konec primátora Tomáše Hudečka z TOP 09. Ten po svém zvolení do funkce řekl, že pokud skutečně dojde k obvinění, sám odstoupí.

Server: Pražskému primátorovi z TOP 09 hrozí rychlý konec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

„Jsme přesvědčeni, že obvinění nemá reálný základ, nicméně považuji za samozřejmé, že pokud státní zástupce podá obžalobu, tak ten den rezignuji,“ pronesl Tomáš Hudeček (TOP 09) poté, co byl v červnu zvolen primátorem hlavního města. Jestli je pravda, že kauza dospěla do fáze obžaloby, je pravděpodobné, že Hudeček odstoupí z funkce. „Mohl by to být způsob, jak se primátora a několika radních zbavit,“ obává se pražská radní a jedna z „postižených“ Eva Vorlíčková.

Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová však Česképozici.cz sdělila, že další informace k případnému obvinění budou známy až v září.

Špatně zadaná a předražená zakázka

Obvinění, které radní hlavního města obdrželi koncem letošního března, se týká kontraktu mezi Prahou a firmou Haguess z dubna 2012 o údržbě a správě softwaru pro Opencard. Hlavní město podle smlouvy Haguessu během dvou let zaplatí necelých 74 milionů korun. Podle vyšetřovatelů případu z českobudějovické expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu byla zakázka špatně zadaná a předražená.

Posledním obviněným, který byl na policii u výslechu, byl ve čtvrtek 18. července bývalý náměstek primátora Pavel Richter (TOP 09). „Na nic nového se mě neptali. Situace se nijak nezměnila. Předpokládám, že případ dospěje k soudu, kde prokážeme svoji nevinu a ukážeme, že jsme měli od počátku pravdu,“ sdělil serveru Českápozice.cz.

Kdo je v pozadí?

Záhadou prý zůstává, kdo celou kauzu takzvaně rozjel. „Ve vyšetřovacím spisu je uveden pouze záznam o zahájení trestního řízení, ze kterého vyplývá, že policejní orgán zahájil úkony trestního řízení z vlastní operativní činnosti. Jinými slovy standardní trestní oznámení tam není. Takto se to prý dělá, když se chce utajit zdroj podání trestního oznámení nebo zdroj prvotní informace," napsal prý Česképozici.cz analytik a ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka.

Jedno jméno se však často skloňuje. V této souvislosti jsme mezi radními narazili na zajímavé jméno – Jan Tomášek. „Ano, od několika mých zdrojů se jméno pana Tomáška rovněž doneslo,“ potvrdila Vorlíčková.

Tomášek dříve pracoval jako policejní vyšetřovatel Služby pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti (SPOK, dnes součást Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality), v současnosti působí jako předseda představenstva makléřské pojišťovací firmy Buckley Associates.

Od detektivní firmy Le Grand Partenaire vedou podle serveru Českápozice.cz personální nitky až k pražskému dopravnímu podniku a spolupracovníkům prezidenta Miloše Zemana. Členem dozorčí rady detektivní firmy byl v letech 2005 až 2009 právník Pavel Novák. Tentýž muž pak působí v dozorčí radě firmy Tessile ditta, která vymáhá pro dopravní podnik pohledávky od černých pasažérů. Část jich tato firma přeprodává společnosti Tessile ditta services, v níž do loňského května působil prezidentův kancléř Vratislav Mynář (SPOZ).

Tomášek však odmítá, že by byl iniciátorem vyšetřování kauzy Opencard nebo že by se jakkoli jinak podílel na jejím rozjezdu. „Jako soukromá osoba nemám potřebu komunikovat s médii, ale na takovýto nesmysl se musím opravdu ohradit!“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…