Server: Průmyslníku Světlíkovi, který podpořil Zemana, chce tajemná firma vyfouknout Vítkovice

13.01.2014 11:02

Významný zaměstnavatel z Ostravska, generální ředitel Vítkovice Holding Jan Světlík musí bojovat další bitvu o vládu nad skupinou Vítkovice. Server Aktuálně.cz uvádí, že po 50 procentech vítkovických akcií, jež Světlík ovládá, a to přes společnost VTK Group, mu prý sahá zatím neznámý zájemce. Není jasné, o koho jde, skrývá se totiž za neprůhlednou firmou Zervania z Kypru. S touto informací přišel jako první deník Insider.

Server: Průmyslníku Světlíkovi, který podpořil Zemana, chce tajemná firma vyfouknout Vítkovice
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Ředitel a akcionář skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP Jan Světlík

Věc se má podle zjištění Aktuálně.cz tak, že česká dcera Zervanie, společnost King Dawn, vznáší nárok na 99,99 procenta firmy VTK Group. Jan Světlík však tvrdí, že jejím majoritním vlastníkem je právě on. Jenomže King Dawn kvůli tomu už loni v létě rozjela soudní řízení.

Sám Světlík trvá na tom, že práva na VTK Group nemůže mít anonymní King Dawn. "King Dawn podle nám známých informací již několik let akcionářem VTK Group není a žádná akcionářská práva nemá. Majetkovou strukturu VTK Group ale zveřejňovat nehodláme," uvedla k případu Světlíkova mluvčí Kijonková.

Aktuálně.cz popisuje, že klíčovou roli ve spletité kauze hraje krok likvidátora King Down, právníka Pavla Farského. Ten chce dosáhnout vydání náhradního cenného papíru. Obrátil se proto na soud s tím, že se ztratila hromadná akcie reprezentující 99,99 procenta VTK Group. Pokud se tato akcie nenajde do letošního léta, soud může vydat náhradní cenný papír. A ten by připadl dosud neznámému majiteli anonymní firmy King Down a zatím neznámý vlastník by tak převzal kontrolu nad polovinou Vítkovic. Světlíkovi by zůstalo jen 45 procent, které vlastní jako fyzická osoba.

Dřívější soupeři za Zervanií ani King Dawn nestojí

Světlík už musel svádět o Vítkovice boj s jinými průmyslníky. Například s Karlem Komárkem, majitelem skupiny KKCG. Nevraživost mezi nimi vznikla v roce 2005, kdy se Světlík rozešel se dvěma společníky. David Beran a Petr Novotný totiž nabídli svůj podíl ve Vítkovicích právě Komárkovi. Světlík tehdy obchod překazil s tím, že má na akcie předkupní právo, a soudy mu daly za pravdu.

Jenže podle zjištění Aktuálně.cz nikdo ze jmenovaných za současnými potížemi Jana Světlíka nestojí. Beran se prý stáhl do ústraní a o Vítkovice nemá zájem. A investiční skupina KKCG podle Aktuálně.cz sama pátrá po tom, kdo za nejnovějším atakem na Světlíka vlastně stojí.

Celý rozhovor s podnikatelem Světlíkem ZDE:

Světlík před přímou prezidentskou volbou podpořil Zemana

V přímé volbě prezidenta dal Jan Světlík hlas levicovému Miloši Zemanovi, a to i přesto, že velkopodnikatelé jsou už tradičně řazeni do pravicové strany spektra. Světlík je totiž přesvědčený, že Zeman vnímá ekonomické problémy země a nebude blokovat změny, které podpoří rozvoj. To potvrdil ještě před zvolením Zemana i v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„Miloš Zeman byl pro mě jako někdejší premiér více pravicový než současný předseda vlády. Přivedl Českou republiku do NATO, připravil vstup do Evropské unie. V byznysu panoval klid, protože došlo ke stabilizaci daňových, ale i jiných zákonů. Průmysl rostl. Miloše Zemana vnímám jako středového politika s pragmatickými přístupy. Sociální aspekt není levicový. I Vítkovice byly ve své meziválečné kapitalistické historii sociální, ale rozhodně ne levicové,“ uvedl loni v lednu Světlík k osobě Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…