Server: Soudce řeší kauzu Rath. Případ obviněného poradce Bušiny tak musí počkat

21.04.2014 15:40

Bývalý poradce středočeského hejtmana Filip Bušina si stěžuje na zdlouhavý proces. Čelí obvinění ze stomilionových daňových úniků a už déle než rok a půl čeká na soudní jednání. Napsal to server Aktuálně.cz.

Server: Soudce řeší kauzu Rath. Případ obviněného poradce Bušiny tak musí počkat
Foto: tan
Popisek: Filip Bušina

V červnu 2009 policie zatkla skupinu lidí, která měla stát připravit o více než 300 milionů na daních. Hlavní postavou případu byl právě Filip Bušina, tehdejší pravá ruka středočeského hejtmana Davida Ratha, která dohlížela na investice ve středočeských nemocnicích.

Bušina tvrdí, že je nevinný. Musí proto čekat na zahájení procesu

Podle obžaloby skupina fakturovala vymyšlené služby za reklamu a stát kvůli tomu přišel o 328 milionů korun. Případ šel před více než rokem a půl k soudu, ale ten zatím nenařídil jednání.

Bušina doufá, že proces konečně začne a obeslal už kvůli tomu soudce. Tvrdí navíc, že je nevinný. Jediná souvislost s firmami dalších obviněných je údajně jenom to, že sídlil na stejné adrese a využíval společné konferenční prostory.

Vazební věci se musí projednávat urychleně. Kauza Rath má přednost

Podle Aktuálně.cz ale proces nezačne dřív než na konci letošního roku. Případem se zabývá soudce Robert Pacovský, který má na starosti i Davida Ratha, přestože tento případ dostal na stůl o půl roku později.

„Podle trestního řádu je třeba vazební věci projednat s největším urychlením, proto musel senát Mgr. Roberta Pacovského nejdříve nařídit hlavní líčení v trestní věci MUDr. Davida Ratha a spol.," vysvětlila mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová.

Pacovský studuje i Bušinův spis. Výsledek oznámí až po skončení letních prázdnin

Problém prý spočívá i v obsáhlosti spisu. Ten obžalovací má celkem 6500 stran a soud také musí projít stovky faktur. Spis ve věci Davida Ratha má celkem 26300 stran ve 107 svazcích. Podle Steinerové tedy není možné odhadnout, kdy proces s Rathem skončí.

Rath a další obvinění v kauze byli ovšem propuštěni z vazby. Předseda soudního senátu proto souběžně studuje spis s obžalobou Filipa Bušiny. Přesto se podle mluvčí začátek procesu očekává nejdříve po prázdninách.

Zákon neumožňuje, aby se případem Bušiny zabýval jiný soudce. Pacovského senát je navíc jediný, který se specializuje na korupci veřejných činitelů. Má proto na starosti jak Rathův, tak Bušinův případ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…