Server: Superúředníka Evropská komise nechce. Jen Dienstbier se Sobotkou

06.08.2014 10:32

Na zachování pozice takzvaného superúředníka, šéfa státní služby, který by rozhodoval o bytí a nebytí všech úředníků, trvá jen předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Tvrdí to server Echo24.cz s tím, že superúředníka po Česku nechce ani Evropská komise.

Server: Superúředníka Evropská komise nechce. Jen Dienstbier se Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Podle serveru EK záleží jen na tom, abychom přijali služební zákon a odclonili politický vliv na úředníky. Jak to uděláme, je prý jen na nás. „Evropská komise po nás pouze chce, abychom zajistili koordinaci státní správy z jednoho místa. Jakou má toto místo mít podobu, to nám nikdo nenařizuje,“ řekla serveru ministryně pro místní rozvoj a česká kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová (ANO).

Superúředníka prý nemají ani v Německu, ani v Holandsku

Jak dále Jourová uvedla, například v Holandsku je ředitelství pod ministerstvem vnitra. Poslanec ODS Zbyněk Stanjura zase serveru řekl, že v Německu generální ředitel neexistuje a ministr vnitra dokonce může vyměňovat státní tajemníky.

Možností  je více

Místopředseda sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek serveru řekl, že generální ředitelství by mělo být zachované na jednom místě. Je ale ochoten ustoupit v tom, jakým způsobem by mohlo vzniknout, a také by nemuselo jít o nový samostatný úřad. „Ředitelství může fungovat pod Ministerstvem vnitra nebo Úřadem vlády. Ale měla by tam i nadále zůstat určitá autorita,“ řekl serveru Bartošek.

Podle serveru opozice navrhuje některé kompetence superúředníka úplně zrušit, jiné převést třeba pod ministerstva vnitra nebo financí. Podle Jourové na včerejším jednání padl návrh, že by místo superúředníka mohla vzniknout jakási meziresortní rada pod Úřadem vlády.

Dienstbier: Když se zruší superúředník, bude třeba napsat nový zákon

Server naproti tomu cituje Dienstbiera, který na funkci generálního ředitele trvá: „Už jsme ustoupili skoro ve všem. U tohoto bodu bychom očekávali spíše kompromis ze strany opozice,“ uvedl ministr. Podle něj je důležité, aby na jednom místě byly soustředěny všechny kompetence. „A musí tam zákonitě být někdo, kdo to bude koordinovat a řídit. Zrušit generálního ředitele, to v podstatě znamená napsat nový zákon,“ argumentuje ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…