Server: Svědci zpochybňují výpočet škody v kauze předražených jízdenek

12.05.2014 9:54

Policejní teorii o tom, že v kauze tisku údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik došlo ke škodě ve výši necelých 63 milionů korun, nepotvrzují výslechy svědků. Informuje o tom server Novinky.cz. Jenže pokud se nepodaří prokázat, že dopravnímu podniku vznikla škoda, obvinění lidé, mezi nimiž je i lobbista Ivo Rittig, nebudou moci být potrestáni.

Server: Svědci zpochybňují výpočet škody v kauze předražených jízdenek
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

V kauze jde o to, že údajně předražené jízdenky měl nakupovat pražský dopravní podnik od papírny Neograph. Podle serveru je policie přesvědčena, že z údajně předraženého tisku jízdenek Rittig prostřednictvím nestandardní provizní smlouvy získal nejméně 40 miliónů korun, které měly skončit na účtech jím ovládané společnosti Cokeville Assets z Panenských ostrovů.

Dosavadní závěry policie ale nepotvrzují výslechy klíčových manažerů Státní tiskárny cenin, která v roce 2012 tisk jízdenek pro městského dopravce od Neographu převzala.

Policie určila škodu na necelých 63 miliónů. K tomuto číslu došla tak, že srovnala cenu, za kterou dodával Neograph, s částkami, které posléze fakturovala Státní tiskárna cenin. Jenže jízdenky z Neographu měly prý lepší bezpečnostní parametry. „Současný ceninový papír nakupovaný od společnosti Optis je dostačující, ale z mého pohledu coby bezpečnostního ředitele si myslím, že není v ohledu kvality úplně optimální,“ cituje server bezpečnostního ředitele státní tiskárny Vladimíra Abrahama.  

„Nový papír, na který se poslední dva roky jízdenky pro pražský dopravní podnik tisknou, totiž nemá tolik ochranných prvků jako ten, který předtím dodávala společnost Neograph. Zjednodušeně jde o to, že speciální a také utajované bezpečnostní prvky již nejsou obsaženy v samotné hmotě použitého papíru,“ uvedl server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…