Server: Výbor projedná údajné e-maily šéfa Rady ČRo Sobotkovi

08.01.2016 20:15

Hackerským útokem, po kterém byly zveřejněny zprávy z e-mailového účtu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), se budou zabývat poslanci. Předseda sněmovního volebního výboru Martin Komárek (ANO) svolal na středu mimořádné jednání výboru, kde chce probrat údajnou korespondenci předsedy Rady Českého rozhlasu (ČRo) Petra Šafaříka s premiérem. Napsal to dnes server Lidovky.cz.

Server: Výbor projedná údajné e-maily šéfa Rady ČRo Sobotkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Na středu jsem svolal výbor ke korespondenci předsedy Rady Českého rozhlasu s předsedou vlády,“ řekl serveru Komárek. Na jednání je pozván i Šafařík, který byl v době, z nichž údajná e-mailová komunikace pochází, nejprve řadovým členem rozhlasové rady a pak jejím předsedou. Šafařík tvrdí, že e-maily s jeho jménem nejsou autentické.

V údajných e-mailech Šafařík píše Sobotkovi o dění v Radě ČRo. Podle serveru už ve volebním výboru zazněly hlasy, že by měl Šafařík ve funkci skončit. „Jestli tohle pan Šafařík dělal, tak to je na jeho rezignaci. Je to zdrcující informace,“ citují Lidovky.cz místopředsedu výboru Vítězslava Jandáka (ČSSD).

Bývalý předseda a nyní člen Rady ČRo Michal Stehlík se odmítl vyjádřit s poukazem na Šafaříkovo tvrzení, že zveřejněné e-maily nejsou pravé. „Když dospělý člověk prohlašuje, že něco nepsal, tak to beru jako realitu,“ řekl Stehlík serveru.

Desítky pracovních i soukromých zpráv ze Sobotkova e-mailového účtu zveřejnil extremistický web White Media. Internetové stránky White Media jsou umístěny v USA, což může mít podle odborníků za cíl ztížit dohledání jeho provozovatelů. Případ vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Server neovlivni.cz ve středu uvedl, že jednou z hlavních policejních verzí je ta, že hackerský útok byl proveden na objednávku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…