Server naznačuje, jak se Babiš a ČSSD dohodnou o daních

28.11.2013 8:37

Spory o sektorovou daň mezi ČSSD a hnutím ANO by se mohly vyřešit kompromisem. Zavedla by se jen pro některá odvětví tak, aby firmy patřící Babišovu Agrofertu jí nebyly postiženy. A ČSSD by mohla říct, že byznys konečně více přispívá na stát. Informoval o tom server Česká pozice.

Server naznačuje, jak se Babiš a ČSSD dohodnou o daních
Foto: red
Popisek: Majitel skupiny PPF Petr Kellner

Anketa

Kdybyste mohli prosadit jen jednu daňovou změnu, kterou byste upřednostnili?

hlasovalo: 13651 lidí

„Trochu stranou zájmu se totiž v koaličních jednáních neustále projednává i takzvaná sektorová daň. Tedy speciální daňové pásmo určené firmám působícím v energetice, finančnictví nebo telekomunikacích. Jde o společnosti ze státem silně regulovaných oborů, které byly schopné i v krizi vykazovat tučné zisky. A těmi by státní kasa mohla zkusit zalepit díry ve svém hospodaření,“ připomíná server.

“Podle indicií, které z dosavadních jednání zaznamenala Česká pozice, by ale právě sektorová daň jen pro vybraná odvětví mohla být jakýmsi kompromisem, na nějž by Babiš (jehož firem by se nedotkla) mohl sociálním demokratům přistoupit. Splnil by slib, že firmám obecně se daně nezvedly, socialisté by zase mohli tvrdit, že byznys konečně více přispívá na stat,” uvedl server.

Poukazuje na to, že tuto daň má v programu ČSSD, která voličům slibovala sazbu mezi 25 až 30 procenty. Teď už se ale mluví jen o dolní hranici. I tak by ale přinesla do rozpočtu každoročně miliardy korun. A z valné většiny zahraničním vlastníkům by tyto miliardy neodtekly na dividendách. Vyjednavači ČSSD nejčastěji uvádějí částku osm až devět miliard korun, kterou je třeba na valorizaci důchodů a kterou by právě zmíněná speciální dávka vynesla.

Server upozorňuje na to, že odklad jasného rozhodnutí o sektorové dani mobilizuje lobbisty. Napíklad skupiny PPF, která se koupí české divize Telefóniky stala jedním ze tří nejvýznamnějších hráčů na telekomunikačním trhu a nová daň by se jí do plánů velmi nehodila.

A vrchní lobbista Petra Kellnera, exministr Vladimír Mlynář, už podle informací serveru Česká pozice obchází některé zástupce politických stran s jasným cílem zabránit sektorové dani. „Zajímavé také bude, kdo se v pražských kavárnách objeví u stolu s Vladimírem Johanesem, který kope za ČEZ,“ podotýká server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…