Server píše o situaci na Krymu: Turistů přijelo o polovinu méně, ceny potravin o polovinu vzrostly

17.08.2014 10:42

Reportáž z Krymu přináší server iDnes.cz. Jeho redaktor mapoval situaci v této vyhlášené turistické destinaci, která se kvůli letošní anexi Ruskem potýká se zhruba poloviční návštěvností. Nepomáhají ani opatření moskevské vlády, včetně zákazu cest státních úředníků do zahraničí a výzvy podnikům, aby na dovolenou na Krymu zaměstnancům připlatily.

Server píše o situaci na Krymu: Turistů přijelo o polovinu méně, ceny potravin o polovinu vzrostly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

I tak podle redaktora Luboše Palaty zejí v hlavní sezoně krymské pláže prázdnotou. „I oficiální ruské zdroje přiznávají, že počet turistů se oproti loňsku snížil na méně než polovinu. Krymští soukromníci, kteří z příjmů pětiměsíční letní turistické sezony obvykle žijí po zbytek roku, mluví o katastrofě,“ uvádí Palata.

„Musíme bojovat. Vždyť žijeme jen z turistů. Nic jiného tu nemáme,“ cituje server důchodkyni Margaritu Alexandrovnu na autobusovém nádraží čtyřtisícového jihokrymského letoviska Simejis.

„Minulou sezonu jsem vydělala na ubytování turistů třicet tisíc hřiven (asi 45 tisíc korun), tohle léto tři tisíce. A to jsem ještě měla štěstí, že ke mně přijeli turisté z Moskvy. Z Kyjeva tu není nikdo,“ posteskla si.

Turisté nejsou a nebudou. Zasr... Rusko, ulevila si nespokojená žena

Palata s odvoláním na redaktora serveru Ostrov, který projel v polovině turistické sezony celý Krym, uvádí, že se mu všude naskytl stejný obrázek. I ty nejlepší pláže, které bývaly dříve přeplněné, téměř zejí prázdnotou. Podobné je to i s promenádami a pěšími zónami krymských letovisek. „Turisté nejsou a už také žádní nebudou. Zasr... Rusko,“ zanadávala si před redaktorem serveru Ostrov žena z jihokrymského Forosu.

Stoprocentně jsou prý obsazeny jen dětské ozdravovny

Podle představ ruského vedení měli poloostrov zaplavit Rusové. Zdaleka jich ale nepřijelo tolik, aby nahradili Ukrajince. Ti loni tvořili čtyři ze šesti milionů turistů, kteří Krym navštívili.

Přestože je na Krymu turistů málo, ceny potravin a většiny dalších věcí po připojení k Rusku se zvýšily přinejmenším o polovinu.

Krymská senátorka Olga Kovitidinová přiznává, že by turistická sezona mohla probíhat lépe. Alespoň dětské ozdravovny jsou podle ní ale zaplněné na 100 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…