Server pláče nad Rathem: Nežijeme v právním státe, je to politický boj

21.08.2012 10:24

Požadavek soudu na čtrnáctimilionovou kauci za propuštění Davida Ratha je nejen nelogický a protiprávní. Ve vztahu k tomu, že již předtím soud bývalému středočeskému hejtmanovi obstavil majetek, je navíc nemorální.

Server pláče nad Rathem: Nežijeme v právním státe, je to politický boj
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Výrok soudu, který požaduje po Rathovi kauci 14 milionů za jeho propuštění z vazby, když mu předtím obstavil veškerý majetek, postrádá logiku vazebních důvodů (pokračování v trestné činnosti, ovlivňování řízení či útěk), postrádá logiku práva, veřejného zájmu a je i nemorální,“ píše v Britských listech Štěpán Kotrba.

V normálním právním systému by podle něj soud buď odmítl propuštění na kauci kvůli přetrvávání vazebních důvodů, nebo odmítl vazební důvody a propustil zadržovaného rovnou a bez jakékoliv kauce.

Takový rozsudek, jaký v pondělí vydal Okresní soud pro Prahu- Východ, by v normální fungujícím právním systému byl důvodem k žalobě proti soudu, který bezdůvodně a úmyslně zadržuje obviněného ve vazbě.

„Nežijeme v právním státě. Nežijeme ani ve státě se soudci, kteří by respektovali právo a nezneužívali ho k účelovému politickému boji,“ bilancuje Štěpán Kotrba. A to je podle něj na celé kauze Rath nejsmutnější.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…