Server připomíná výročí zákazu kočování. Jako když ptáka zavřete do klece, vzpomíná Romka

21.04.2014 11:45

Výročí zákazu kočování, který prakticky vstoupil v platnost před 55 lety a dotkl se zejména romského obyvatelstva, dnes připomíná server iDnes.cz. Dopad rozhodnutí tehdejšího parlamentu na život etnika popisuje na rodině Lakatošových. Zároveň ale uvádí, že současní Romové se už ke kočovnému životu vrátit nechtějí.

Server připomíná výročí zákazu kočování. Jako když ptáka zavřete do klece, vzpomíná Romka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

Zákon o trvalém usídlení kočujících osob přijal tehdejší parlament, v dané době nazývaný Národní shromáždění, dne 17. října 1958. Platit začal už 11. listopadu. Za porušení zákazu kočování stanovoval sankci 6 měsíců až 3 roky vězení.

„Bylo to, jako když zavřete ptáka do klece a nemůže ven," posteskla si serveru 74letá Ludmila Lakatošová ohledně zákazu kočování, který začal být uplatňován vůči její rodině v roce 1959. Mladí koně kočovníků tehdy skončili v zemědělských družstvech, starší na jatkách.

 „Byl to čundrácký život. Jezdili jsme Morava, Slovensko, Čechy, Plzeň, Karlovy Vary, všude. I v Praze u mostu Barikádníků jsme stávali. Měli jsme maringotky a takové valníky," popsal kočovný život Romů nyní 84letý Silvestr Lakatoš.

Lakatošová přiznává, že sama v době kočování musela kvůli hladu krást slepice a brambory.

I po zákazu bydleli Romové nějaký čas v maringotkách

„Protože nebyl dostatek bytů, bývalí kočovníci často bydleli ještě dva až tři roky v maringotkách na špalcích," cituje server historičku Ninu Pavelčíkovou z Ostravské univerzity, která se zaměřuje na poválečnou historii Romů.

Nicméně zákaz se dotkl jen menšiny Romů. Před zákazem totiž na českém území kočovala už jen maximálně desetina z nich. „Z výsledků soupisu lze velmi zhruba odhadnout, že počet kočujících olašských Romů v Československu se mohl pohybovat mezi 5 až 10 tisíci osob," tvrdí Pavelčíková.

Kočování výrazně omezil už v roce 1927 zákon o potulných cikánech.

Server připomíná, že zákon zakazující kočování byl zrušen až v březnu 1998, paradoxně na návrh komunistických poslanců Miroslava Grebeníčka a Zuzky Rujbrové. Jenže dnes už prý život na cestách české Romy neláká. „Co bychom dělali ve valníku? Kde by se vařilo a koupalo? Kde by se koukalo na televizi?,“ cituje server závěrem dceru Lakatošových.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…