Server rozkrývá, kvůli čemu je zřejmě také obviněn exředitel VZP

15.11.2013 10:15

Obvinění bývalého ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka a ředitele společnosti IZIP Jiřího Hronka se týká údajně příliš vysoké ceny, za které IZIP pojišťovně sháněla nové klienty. Informuje o tom server iDnes.cz. "Řeknu vám realitu. Pojištěnci se v ČR nakupují jako housky na krámě. Pojišťovny si prostě zaplatí zprostředkovatele, kteří jim je získají. Získání jednoho pojištěnce stojí 800 až 1 000 korun," řekl serveru už v říjnu 2012 tehdejší ředitel VZP Pavel Horák.

Server rozkrývá, kvůli čemu je zřejmě také obviněn exředitel VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Na základě smlouvy měl IZIP Všeobecné zdravotní pojišťovně shánět nové pojištěnce. „Pojišťovnu to podle jejích propočtů stálo za tři roky 293 milionů. Její bývalý ředitel Pavel Horák ale už dříve mluvil o 680 milionech,“ uvedl server.

O tom, že obvinění dvou lidí souvisí právě s touto smlouvou, informoval jako první deník Insider, respektive server Aktuálně.cz. Serveru iDnes.cz to potvrdil Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství v Praze. "Policejním orgánem vedené trestní řízení se vztahuje ke zmiňované smlouvě," uvedl státní zástupce.

V souvislosti s nákupem pojištěnců přes firmu IZIP Horák v rozhovoru pro iDnes.cz mluvil o částce 680 milionů korun. A také o tom, že pojišťovna takto získala 50 tisíc nových klientů.

"Náklady se vrátily během roku, protože 50 tisíc pojištěnců znamená na příjmech 1,2 miliardy korun a na výdajích jen polovičku," uvedl.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý serveru ve čtvrtek sdělil, že pojišťovna mezi roky 2009 až 2011 firmě IZIP v souvislosti se smlouvou o akvizici pojištěnců vyplatila celkem 293 milionů včetně DPH.

„Podle mluvčího pojišťovna firmě IZIP za akvizici každého nového pojištěnce původně platila 800 korun bez DPH. Na 360 korun bez DPH si firma přišla u každého nového klienta elektronické knížky a 150 korun bez DPH získala za souhlas klienta IZIP s předáním jeho kontaktních údajů pojišťovně. Tyto ceny později pojišťovna dodatky snížila a 30. června 2012 smlouvu s firmou vypověděla úplně,“ uvedl server.

Smlouva o akvizici pojištěnců není veřejně dostupná, v roce 2008 ji podepsal za VZP její tehdejší ředitel Horák. Za IZIP to byl Pavel Hronek a Tomáš Mládek.

„Hronek patří spolu s politiky ODS Miroslavem Ouzkým a Milanem Cabrnochem k zakladatelům projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Dříve držel také akcie firmy, ty jsou ale na majitele, takže dohledání skutečného vlastníka je obtížné. V roce 2008 byl Hronek předsedou představenstva. Mládek byl místopředsedou představenstva a také ředitelem firmy. V této funkci ho v prosinci 2008 vystřídal Jiří Pašek. Mládek pak ve výroční zprávě z roku 2008 figuruje jako ředitel pro mezinárodní vztahy,“ uvedl server.

Právě Horák a Pašek mají být těmi, koho protikorupční policie obvinila. Alespoň podle tvrzení serveru Lidovky.cz.   Oba již téměř týden neberou telefony. Prygl informaci potvrdit odmítl.

Státní zastupitelství už v pátek informovalo, že policisté obvinili dva lidi kvůli pletichám při veřejné soutěži. Za to podle serveru v případě pravomocného odsouzení hrozí až osm let vězení. Oba jsou stíhání na svobodě.

Jakých pletich se měli obvinění dopustit, Prygl nechtěl s ohledem na probíhající vyšetřování uvést.

Trestný čin má ale dle serveru iDnes.cz nejspíš souvislost s cenou za nákup pojištěnce. „Nebo třeba tím, že IZIP si bral peníze i za to, že sežene nové lidi pro svůj projekt - elektronickou knížku. Za tu mu přitom na základě jiné smlouvy tekly od VZP další peníze. Navíc pojišťovna na akvizici pojištěnců nevypsala žádné výběrové řízení a rovnou ji svěřila firmě IZIP,“ míní server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…