Server spekuluje, že firma napojená na Janouška vydělávala v IKEMu

16.07.2014 10:03

Server iHNed.cz přišel s informací, že firma Kardio Port dodávající nemocnici IKEM zdravotnický materiál, obdržela za čtyři roky celkem 1,22 miliardy korun. Neprůhledná firma je údajně napojená na Romana Janouška. Po čtyřech letech však smlouva končí a IKEM už bude nakupovat od více dodavatelů.

Server spekuluje, že firma napojená na Janouška vydělávala v IKEMu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova IKEM

Podle serveru iHNed.cz končí po čtyřech letech jedna z nejpodezřelejších smluv v českém zdravotnictví. Zakázku na nákup veškerého zdravotnického materiálu pro pražskou kliniku IKEM získala v roce 2010 čerstvě založená firma Kardio Port. Server zdůrazňuje, že šlo o společnost bez zkušeností, bez zaměstnanců a s utajenými vlastníky. A podle policie je prý navíc napojená na Romana Janouška.

IKEM v současnosti hledá nové dodavatele, a to nejen srdečních chlopní nebo kardiostimulátorů. Společnost Kardio Port  totiž dodávala i některé vybrané nesouvisející věci, třeba software. Právě proto, že IKEM před čtyřmi lety vypsal pouze jednu obří zakázku, vypadli menší možní dodavatelé a otevřela se cesta pro neznámé firmy. Společnost Kardio Port nejdřív zboží sama nakoupila, například od známého světového výrobce s názvem B. Braun, a pak ho s přirážkou prodala do IKEMu.

Firma vznikla ad hoc a nikdo nevěděl, kdo za ní stojí

Nyní už nemocnice vypisuje několik menších soutěží. „Tak, aby se mohlo přihlásit neomezené a co největší množství uchazečů,“ uvedla mluvčí kliniky Veronika Velcová.

„Ta zakázka byla skutečně prapodivná – hlavně proto, že dotyčná firma vznikla ad hoc a nikdo nevěděl, kdo za ní stojí,“ říká bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který prý i kvůli této soutěži v roce 2011 odvolal ředitele kliniky Jana Malého.

Heger v reakci na to státním nemocnicím nařídil, aby už takto ve velkém nenakupovaly. Současný šéf IKEM Aleš Herman proto vyhlásil osm menších zakázek. Navíc už ne na čtyři, ale jen na dva roky.

Stopy vedou k Janouškovi

Server iHNed.cz uvádí, že podle znění zakázky mohla klinika nakoupit materiál až za 1,8 miliardy, IKEM ale nejenže prý nechtěl ukázat kompletní smlouvy, odmítal sdělit i to, kolik vlastně Kardio Portu zaplatil. Celkový účet po doběhnutí smlouvy prý také nemocnice prohlásila za obchodní tajemství. Údajně až po zásahu nadřízeného Ministerstva zdravotnictví IKEM uvedl, že Kardio Portu odešlo dohromady 1,223 miliardy korun. Stále však prý není jasné, u koho skončily.

Server iHNed.cz píše, že nepřímé stopy vedou k Romanu Janouškovi. Ve vedení Kardio Portu totiž seděli jeho přátelé a obchodní partneři Luboš Pašek a Petr Ullrich. Navzdory tomu, že firma měla oficiální sídlo v Kladně, poštu z kliniky si nechávala posílat do pražské Galerie Myšák – Janouškovy oficiální úřadovny, ve které jeho kanceláře sousedí s Paškovými.

Skryté akcionáře prý na valných hromadách zastupoval jen najatý advokát. Jenže celý případ zajímal policii. Při známém zásahu, kdy zatkli nejen bývalé poslance ODS a Janu Nagyovou-Nečasovou, pátrali policisté i po dokumentech k zakázkám, na něž měl Janoušek údajně vliv. Byli přitom i v kladenské kanceláři Kardio Portu. A podnikatel Pašek se také později dokonce přihlásil k části zlata, které policisté odvezli z bezpečnostních sejfů, připomíná iHNed.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…