Server spočítal, kolik by se dalo vydělat na prolomení limitů. Prý až bilion

08.12.2013 18:42

Kdo nakonec vydělá na prolomení limitů, což je jedno z posledních témat vlády Jiřího Rusnoka? Deník Insider vypracoval analýzu, podle níž energetické firmy "dostanou" bilion korun.

Server spočítal, kolik by se dalo vydělat na prolomení limitů. Prý až bilion
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Těžba hnědého uhlí

Nejvíce snaha vlády v demisi zrušit limity na těžbu uhlí prospívá firmám, jež uhlí těží a spalují v elektrárnách nebo teplárnách. Podle expertů z těžebních společností a ekologických organizací se za limity může vytěžit nejvíce miliarda tun uhlí.

Například z dolu ČSA firmy Czech Coal by se rozšířením těžby získalo 750 milionů tun uhlí, dále by putovalo i z dolu Bílina, patřícímu Severočeským dolům. Vytěžením a spálením milionu tun hnědého uhlí se přibližně vydělá miliarda korun – čtvrtinu podle deníku inkasují těžební společnosti, zbytek elektrárny nebo teplárny. Celkový zisk tedy může překročit až bilion.

To z části umožňuje i podpora státu. Ten podle zákona uhlí vlastní, ovšem od důlních firem požaduje jen minimální poplatek za vytěžení (dosahuje 1,5 procenta z tržby společností povrchově těžících hnědé uhlí a 0,5 procenta od OKD, které hlubinně těží černé uhlí).

Kromě energetických podniků ale prolomení limitů přinese i jiné výhody, podle Insideru zachrání práci deseti tisícům zaměstnanců a stát a obecní rozpočty získají 15 miliard korun. Soukromé firmy ovšem až bilion.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…