Server varuje, že ČSSD dělá podobné chyby jako ODS před svým pádem

28.06.2014 21:10

Situaci sociální demokracie před podzimními senátními a komunálními volbami rozebírá server Aktuálně.cz. Poukazuje na to, že v některých ohledech se postupy sociální demokracie nápadně podobají těm, které před svým pádem na politické dno praktikovala ODS.

Server varuje, že ČSSD dělá podobné chyby jako ODS před svým pádem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Podle serveru v ČSSD začíná panovat poraženecká nálada. A sami členové začínají svoji stranu přirovnávat k padající ODS, ovšem jen mimo dosah novinářských mikrofonů.

„Slýchám od straníků denně, že jediný rozdíl mezi námi a ODS jsou dva roky,“ cituje server jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, který se nicméně nedomnívá, že ČSSD spěje do záhuby.

Server připomíná, že Sobotka sice ustál pokus vnitrostranických rivalů o sesazení z čela strany. „To všechno ale vydrželo jen pár týdnů a Sobotkovi nezbylo nic jiného, než se spojit s těmi, kterými v politice roky pohrdal – třeba s vlivnou buňkou pražské ČSSD,“ upozorňuje server.

Nejdříve jej vyzval k odchodu z politiky, pak jej poslal do Bruselu

A dokládá to na několika příkladech. Například s bývalým předsedou pražské organizace Petrem Hulinským býval Sobotka otevřený nepřítel, v lednu během skládání vlády mu ale přesto přidělil post náměstka na Ministerstvu školství. Nebo: Bývalého zastupitele Miroslava Pocheho zase otevřeně vyzval k odchodu z politiky, když v roce 2010 těsně před komunálními volbami vyšlo najevo, že podvádí s členskými příspěvky pro stranu a snaží se obcházet daňové zákony. „Jenže i na to oslabený Sobotka zapomněl a na jaře vyslal Pocheho na volitelné čtvrté místo kandidátky do Evropského parlamentu. Prakticky mu tak přidělil lukrativní post v Bruselu, kam byl zvolen,“ poukazuje server.

Sobotka si sice pojistil vnitrostranickou pozici, ale...

Podle něj si Sobotka tím, že jako svého asistenta zaměstnal pražského zastupitele a bývalou hvězdu Zemanovy vlády Karla Březinu, sice pojistil vnitrostranickou pozici, jenže do politiky vrátil tváře, které ČSSD mohou oslabit. „Stejně jako u veřejnosti oslabilo ODS, když si Petr Nečas kvůli zákulisním dohodám vytáhl do vlády i do vedení třeba Martina Kubu, pro veřejnost nepopulární tvář z problematických jižních Čech,“ míní server.

Pražskou kandidátku vede člověk, který na sebe upozornil kauzou „kulichů“

A poukazuje na to, že volebním lídrem strany v pražských komunálních volbách je ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík, který na sebe před pár lety upoutal pozornost kauzou „kulichů“, jak označoval protekční pacienty. „Na druhém místě je mladý politik Petr Dolinek, pravá ruka zmíněného europoslance Miroslava Pocheho. Třetí na kandidátce je pak Pocheho bývalá sekretářka a čtvrtý také už zmíněný Karel Březina, navíc nedávno pravomocně odsouzený za podvod,“ upozorňuje server.

Podle něj si touto fází prošla i ODS krátce před svým pádem na dno. „Ani její politici, byť byli sebekontroverznější pro veřejnost, si nedokázali připustit, že své straně škodí,“ tvrdí server a přidává příklad: „Ještě v roce 2010 třeba za ODS do zastupitelstva hlavního města kandidoval bývalý radní odpovědný za projekt Opencard Rudolf Blažek. Nebo Filip Dvořák spojený s neprůhledným prodejem městských bytů v prvním pražském obvodě.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…