Server vydal informace, kterým nevěří: Skandální chování velvyslance USA. Mají Zaorálka v hrsti

23.04.2014 8:20

Šéfredaktor internetového serveru Britské listy Jan Čulík publikoval na svém webu text, ukazující údajnou míru závislosti české zahraniční politiky. Cituje nejmenovaný zdroj z ranku zahraničně-politických expertů, přičemž vzápětí horlivě dodává, že jeho vyjádření vůbec nevěří. Citovaný expert měl hovořit o vlivu diplomacie USA na českou zahraniční politiku a přidat vysvětlení, čím Američané „tlačí“ na Lubomíra Zaorálka.

Server vydal informace, kterým nevěří: Skandální chování velvyslance USA. Mají Zaorálka v hrsti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Anketa

Který státník zatím během ukrajinské krize obstál nejlépe?

0%
96%
hlasovalo: 17683 lidí

Čulík uznává, že Česká republika zásluhou své zeměpisné polohy a velikosti nikdy nebude mít možnost dělat skutečně samostatnou zahraniční politiku. Aspoň v některých situacích by se však šéfové naší diplomacie mohli chovat uměřeně a neprovozovat rektální alpinismus, jak Britským listům sdělil dobře informovaný expert na zahraniční politiku.

Ten také prozradil, že ačkoliv to nikdo nepotvrdí, současný ministr Lubomír Zaorálek musí v případě ukrajinské krize zastávat ostře proamerické stanovisko. O důvodech mluví šéfredaktor Britských listů (nemusí být jasné zda vážně, či ironicky) jako o „neověřeném, zlovolném drbu, který nikdo nepotvrdí“.

Celý článek Jana Čulíka ZDE.

Zaorálkovi údajně mělo být dáno najevo, že si americké ministerstvo zahraničí dobře pamatuje, kterak ještě v opozici vehementně protestoval proti umístění amerického radaru v Brdech. Pokud by se prý postoje, které se takto ostře příčí americkým zájmům, z jeho strany opakovaly, ve funkci šéfa diplomacie by skončil.

Pro ilustraci této hypotézy přidal šéfredaktor Britských listů informaci, kterou měl server vyslechnout o jednom z bývalých pražských velvyslanců USA. Ambasador se měl dožadovat, aby směl být přijat k českému ministru zahraničí v kteroukoliv denní dobu, a to bez objednání. V diplomatickém světě plném oficialit jsou taková privilegia zcela mimořádná.

Tento velvyslanec měl prý také jednoho dne přijet před ministerstvo a přímo u ministra se telefonicky domáhat okamžitého přijetí. Ministr namítal, že má právě nabitý pracovní program, takže okamžitá audience není možná. „Ale já jsem americký velvyslanec,“ reagoval diplomat.

Po chvilce telefonického handrkování se měl rozzuřený ambasador objednat na následující den, kdy se do Černínského paláce dostavil s listem papíru, který měl výmluvný nadpis „Talking points“. Na papíře bylo sepsáno, co si americké ministerstvo zahraničí přeje, aby jeho český protějšek říkal na veřejnosti.

„I tato informace je samozřejmě nezdokladovatelná a je to čistý zlovolný protiamerický drb, od něhož se Britské listy s rozhořčením distancují,“ zakončuje svůj text Jan Čulík. Zda je tento distanc míněn vážně či ironicky, musí posoudit čtenář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…