Server zjistil, jak chce Okamura zachránit své hnutí. Chystá prý "velký šok"

22.02.2015 10:12

Zatímco většina poslaneckého klubu hnutí Úsvit už odmítá dál snášet situaci, kdy do Úsvitu nemohou vstoupit ani poslanci, kteří byli zvoleni na jeho kandidátce a zatoužili po normální stranické struktuře, lídr hnutí Tomio Okamura chce na voliče zapůsobit šokem. Píše o tom server Týden.cz, který přináší analýzu toho, proč došlo k rozkolu v Okamurově hnutí.

Server zjistil, jak chce Okamura zachránit své hnutí. Chystá prý "velký šok"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Uvádí, že poslancům Úsvitu prý už došla trpělivost se stranou, která je se svými devíti členy stále totálně uzavřená. "Nemohou do ní vstoupit ani vlastní poslanci, o to spíš mají zavřené dveře podporovatelé a kandidáti z regionů. Jeho lidé si tak připadají jako pouhá stafáž,“ píše server.

Zatímco Okamurovi lidé údajně zatoužili po normální stranické struktuře, jejich lídr jim ji nenabídl. "Rozhodně ne v koncepci dalšího fungování hnutí, kterou rozzlobenému poslaneckému klubu rozdal na dvou papírech,“ tvrdí server.

Téma, se kterým šel Úsvit do voleb, se za rok výrazně upozadilo

Předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch si podle serveru vypracoval dlouhodobou analýzu volebních preferencí podle šesti různých agentur, analýzu vyznění mediálních výstupů a dokonce představil i rozsáhlý průzkum, jak veřejnost vnímá jejich hlavní témata i samotné hnutí. Z průzkumu vychází Úsvit jako absolutně nevolitelná a ryze populistická strana. A skoro polovina z více než 50 tisíc dotazovaných vnímá jako ústřední téma Úsvitu islám, pětina imigraci, zatímco přímou demokracii a odpovědnost politiků jen dvě procenta. To znamená, že hlavní téma, se kterým šlo hnutí Úsvit do voleb, se tak za více než rok v očích veřejnosti zjevně upozadilo. "Fatální ztráta tématu přímé demokracie z důvodu populismu. Stáváme se xenofobní stranou zaměřenou na islám a imigraci," píše se v Černochově prezentaci, kterou se podařilo serveru získat.

Lidem na Úsvitu prý vadí právě populismus, skoro pětině je trnem v oku excentrický předseda Tomio Okamura, který se podle respondentů jen přiživuje za peníze daňových poplatníků.

Je tu šance zaujmout šokem

Naopak Okamura ve své koncepci vyzdvihuje sázku na boj s islámem a imigrací jako vítěznou. "Jsou to témata, která jsme do veřejné debaty přinesli my, a to platí doslova. Tady musíme být také razantnější a nesmíme si je nechat přebírat," domnívá se. Výhodou těchto témat je prý navíc to, že jeho údajně největší konkurenti ANO a sociální demokracie téma nevezmou za vlastní, protože prý musí být loajální k EU.

Celý text najdete ZDE.

Okamura přiznává, že Úsvit nebude nikdo volit proto, že by myslel, že zlepší makroekonomiku nebo kulturu. Šanci vidí trochu jinde: "Pochopitelně máme špičková, dosud upozaďovaná řešení, takže je tu šance zaujmout šokem - to je když budeme hlasitě prosazovat revoluční, radikální řešení," stojí v textu. Server píše, že jako příklad takového zaujetí šokem pak Okamura uvádí například celostátní deprivatizaci vodovodů a kanalizací či zestátnění exekutorů.

Právě proto, že ale Okamurův dvoustránkový dokument poslance nezaujal, se většina z nich rozhodla následovat Marka Černocha, podle jehož koncepce se jediná hodnota hnutí skrývá právě v poslaneckém klubu. "Rozšiřování členské základny a vynechání populistické rétoriky by podle Černocha současný tristní potenciál zvedlo na 17 procent. Profilovat se tak chtějí jako středová strana národních zájmů,“ uzavřel server svou analýzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…