Servilní Zeman! Bartoš se u Moravce pustil do Hradu. A zahrozil Babišovi: „Kdo seje vítr...“

20.10.2019 13:40

V první hodině Otázek moderoval Václav Moravec debatu předsedy Pirátů Ivana Bartoše, předsedy Starostů Víta Rakušana a poslance KSČM Jiřího Dolejše. Bartoš hned v úvodu varoval vládu Andreje Babiše (ANO), že kdo seje vítr, sklízí bouři. Rakušan dodal, že pravicová opozice už toho začíná mít dost. Bartoš prohlásil, že vládě už se dnes smějí i její vlastní úředníci. Do prezidenta Zemana si rýpl, že je vůči Číně příliš servilní.

Servilní Zeman! Bartoš se u Moravce pustil do Hradu. A zahrozil Babišovi: „Kdo seje vítr...“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

Vláda by ráda protlačila Sněmovnou daňový balíček, aby zvýšila příjmy státního rozpočtu pro příští rok. Opozice však zatím skrze obstrukce vládní snahy zmařila. Bartoš vysvětlil proč. Připomněl, že to není tak dávno, co ministryně financí Alena Schillerová označila Senát za „špínu“.

„Kdo seje vítr, sklízí bouři. Když v některých věcech vláda tu opozici válcuje, tak se nemůže divit, že ta opozice není k vládě servilní.,“ upozornil Bartoš s dovětkem, že Piráti usilovali např. o zvýšení daňové slevy za poplatníka, ale ministryně Schillerová odmítá o těchto návrzích jednat. Pak Piráti nemají důvod vycházet vládě vstříc.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Rakušan dal Bartošovi za pravdu. Připravený daňový balíček je z jeho pohledu totálně špatně, takže počítá s tím, že ho Senát Sněmovně vrátí. Konstatoval navíc, že vládní strany, včetně komunistů, kteří se tváří jako opoziční, ale fakticky vládu drží u moci, přehlížejí velké množství návrhů zákonů opozice, ty pak leží ve Sněmovně rok i déle a opoziční strany už toho podle Rakušana mají dost.

Anketa

Je ,,nenávist na internetu" tak velké nebezpečí, jak popisují Pavel Rychetský a Anna Šabatová?

16%
84%
hlasovalo: 18536 lidí

Dolejš oponoval, že o vládním daňovém balíčku už se toho namluvilo dost a dost a rozpočet ho potřebuje, mají-li být dodrženy jeho parametry. „Ale pokud si to kolegové přejí, tak si to probereme ještě jednou,“ pravil Dolejš s tím, že v pátek dojde na mimořádnou schůzi Sněmovny k daňovému balíčku.

Připustil, že je připraven debatovat o rozumných návrzích. Za skutečně rozumný návrh považuje zdanění herního byznysu. V roce 2015 lidé dali do hazardu přes 150 miliard a tato částka rok od roku rostla až k 250 miliardám.

Dolejš by rád viděl např. zdanění herních automatů, a to o tři procenta. Bartoš oponoval, že tento návrh mnoho neřeší, protože patologičtí hráči dnes utopí tisíce korun v sázkách na mobilu. Jsou prý schopni utratit třeba i 100 tisíc korun z pohodlí svého domova.

Poté Bartoš s Rakušanem vyčetli, že daňový balíček se netýká jen daňového balíčku, ale nemálo, o tisíc korun, zdražuje prostý úkon zápisu do katastru. Tím vláda a komunisté, kteří ji podporují, fakticky škodí rodinám, ač by jim jako levicová menšinová vláda a levicová strana měli pomáhat. To podle Rakušana jen znovu a znovu potvrzuje, že celý daňový balíček je špatně.

Bartoš se rozčiloval, že vláda sice má studie jak bojovat se suchem, ale podle předsedy Pirátů nepřináší reálné návrhy, u nichž by se dalo říct, že peníze jdou konkrétně na to a na to.  Rakušan konstatoval, že do investic jde z rozpočtu jen 5 procent, zatímco v Německu je to 11 procent.

Na to, aby vláda mohla více investovat do inovací, musí mít konkrétní investiční plán, ale ten prý nemají. Vládě se prý kvůli tomu smějí i sami vládní úředníci. „Nebudu jmenovat, ale úředníci se smějí,“ pravil Bartoš. „Oni se nesmějí jen úředníci,“ přisadil si Rakušan. Jedním dechem však dodal, že to moc k smíchu vlastně není, protože předseda vlády Andrej Babiš už o investičním plánu mluvil mockrát, ale nikdy ho neukázal.

Posledních pár slov věnovali pánové kybernetickým hrozbám. Podle Bartoše si stát musí svůj kybernetický prostor bránit, a to i proti Číně.  Nepletl by prý do toho vztahy Pekingu s Prahou, protože na komunální úrovni by ty vztahy měly být apolitické. Praha však z čínského partnerství nic neměla a proto smlouvu vypověděla. Prezident Miloš Zeman podle Bartoše neměl důvod do jednání vstupovat, a přesto poslal dopis do Číny. „A ještě po lince, která je naprosto servilní,“ upozornil předseda Pirátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…