Sesadit vládu, pak snad přijde někdo, kdo tomu rozumí, řádila u Jílkové učitelka. A pak naložila pražskému vítači tak, že mu došla slova

28.04.2016 22:56

„Minulý týden Turecko varovalo Evropu, že pokud v červnu nebude osvobozeno od vízové povinnosti, pak nikdo nemůže chtít, aby své závazky dodržovalo. Tento týden Rakousko, náš soused, přijalo velmi tvrdý azylový zákon, zahájilo kontroly na části hranic s Maďarskem a staví na rakousko-italské hranici bariéry. Znamená to, že může propuknout nová migrační krize? Může se dotknout i ČR? A jsou na ni připraveny bezpečnostní složky?“ zahájila dnešní pořad Máte slovo České televize Michaela Jílková.

Sesadit vládu, pak snad přijde někdo, kdo tomu rozumí, řádila u Jílkové učitelka. A pak naložila pražskému vítači tak, že mu došla slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková

„Evropská unie nás neochrání, musíme se ochránit sami,“ řekl úvodem předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský. „Brusel je nám na nic, chceme ochranu hranic,“ apeloval Lidinský. „Migrační vlna, která přišla loňský rok, se bude letos zcela jistě opakovat. To, že nejsou žádné velké náznaky, neznamená, že k tomu nedojde,“ podotkl dále předseda Úsvitu.

„Ty obavy jsou liché. Bezpečnostní opatření jsme vyzkoušeli. Pokud by síly policie nestačily, byli by povoláni vojáci. Česká republika je velmi dobře připravena na případnou eskalaci cizinců. V případě nouze je možné zavést ochranu hranice,“ oponoval Lidinskému první náměstek ministerstva vnitra Jiří Nováček. Podle něj je důležité ochránit vnější hranici Evropské unie.  

„Proč ale mají lidé přesto instinktivně strach? Takových 60–80 procent občanů České republiky má strach. Přes vaše sliby,“ rozčílila se učitelka zpěvu a aktivistka, která se obává migrantů, Jana Yngland Hrušková. „Jsme schopni ochránit hranice,“ oponoval Nováček. „Nejste! Podívejte se, co se stalo v Belgii, ve Francii. Opatření jim nebyla nic platná,“ rozlítila se Hrušková a navrhla sesazení vlády. „Pak by po tom nastoupil někdo, kdo tomu rozumí. Okamžitě také zavřít hranice a exportovat ty, kteří se k nám již dostali. A kontrolovat každého, kdo se k nám dostane,“ dodala s tím, že každý uprchlík může být potenciálním teroristou.

„Měli bychom si uvědomit, že Česká republika je tranzitní zemí. Lidé chtějí pokračovat dál. Tak proč jim v tom bránit,“ prohlásil aktivista Jan Cemper, jenž dlouhodobě bojuje proti projevům nenávisti. Poukázal mimo jiné na vandalské činy, které se v hlavním městě odehrály o víkendu. Policisté na hranicích by podle něj poté chyběli ve městech. „Snahou Úsvitu je tlak na to, že se zřídí pohraniční policie,“ podotkl k tomu Lidinský. „Domobranu,“ zvolala Hrušková. „My nepotřebujeme domobranu. Pokud bude potřeba a vláda rozhodne, hranice uzavřeme,“ ujistil Nováček.

Celkové řešení

„Problémem nejsou uprchlíci, ale naše pokrytectví,“ uvedl k tématu místopředseda České pirátské strany Ivo Vašíček. Podle něj je nutné zabránit překračování vnější hranice Evropské unie. „Ale nikdo Schengen nechrání,“ zvolala opět Hrušková. „Myslím, že by se to mělo řešit celkově, ne jen tento sekundární problém,“ dodal.

„My skutečně řešíme ten problém z polovičky,“ navázal bezpečnostní analytik Jan Schneider. „Migrace je proces starý jako lidstvo. Malý počet migrantů přichází vždy. A my bychom měli zabránit tomu, aby vznikala ghetta. Na druhou stranu je potřeba jít do zdrojových zemí migrace a starat se o to, aby se v těch zemích dalo žít,“ podotkl Schneider s tím, že je pro kvóty. „Ale vynásobené koeficientem s ohledem na ty, kdo za situaci ve zdrojových zemích za to může,“ dodal Schneider. Podle něj největší nebezpečí nehrozí z vnějšku, ale od nás samotných. 

Otázka domobrany

„Naše policie není schopna ochránit celou délku hranice,“ obával se jeden z diváků s tím, že do Česka budou proudit neregistrovaní uprchlíci. „Každý úsek hranic je pokryt operačním plánem,“ ujistil opětovně Nováček. „Pokud všechny okolní státy uzavřou hranice, my to nemusíme dělat, neboť k tomu nebude důvod,“ dodal náměstek.

Aktivista Cemper se následně rozlítil nad tím, že Úsvit má vlastní domobranu. „Ne, to není domobrana. To jsou sosáci, členové sdružení obrany státu,“ oponoval Lidinský. Podle Cempera totiž členové policejních sborů či armády nesmějí být členy žádné politické strany. „Mám za to, že je to nesystémový prvek. Myslím, že není dobré, pokud tyto spolky budou zasahovat do obrany státu,“ domníval se Nováček. 

Téma strachu

Anketa

Který ministr zahraničí byl nejlepší?

18%
hlasovalo: 3329 lidí
„Mluvili jste tady o strachu. Celou dobu jsem nad tím přemýšlel. Ve společnosti nám chybějí společné cíle, vzájemná důvěra a také spolupráce se sousedy,“ doplnil host z publika, evangelický farář Mikuláš Vymětal. Podle něj se nemáme bát uprchlíků. „My potřebujeme odborníky,“ zastal se mladých uprchlických studentů. „A my jich máme málo? Mám strach!“ apelovala znovu Hrušková s tím, že v Německu je denně 200 případů znásilnění, okradení, loupeží a dalších zločinů.

Následovala bouřlivá diskuse mezi Cemperem a Hruškovou ohledně malůvek v metru a na kavárnách o víkendu. Podle Cempera právě toto dělá ona „domobrana“, Hrušková to popírá. Na její stranu se přidala i jedna z divaček v publiku. „To má znaky levicového radikalismu,“ řekla k tomu důchodkyně Jana Krychová. 

„Je třeba rozlišovat ekonomické migranty a skutečné migranty. Ale v místech jejich pobytu. Nikoliv že otevřeme brány Evropy,“ rozlítil se Lidinský. I přestože do Česka budou do konce roku přiděleny tři tisícovky uprchlíků, Hruškovou to nadále děsí. Obává se totiž změn kvót.

Počty cizinců

„U nás žije 467 tisíc cizinců, kteří jsou integrováni,“ řekl Nováček. „To, že je tady necelá stovka v detenčních zařízeních, nepředstavuje žádnou hrozbu,“ dodal. „To si myslíte vy, že nepředstavují hrozbu,“ zareagovala Hrušková s tím, že nemá nic proti Číňanům ani Vietnamcům.

„Každý člověk, který je k nám nabídnut, je prověřován zpravodajskými službami,“ reagoval Nováček. Proti němu opětovně zaútočila Hrušková se svými obavami. 

Následně přišla řeč na Turecko. 

Bezvízový styk – ano, či ne?

„Obávám se, že pokud jim umožníme bezvízový styk, tak nemusíme řešit nic,“ vyjádřil se k Turecku Vašíček. 

„Turecko je stále ještě členem NATO, což na jednu stranu komplikuje ochranu mezi Řeckem a Tureckem, ale Turecko je zároveň také ve velmi komplikované politické situaci,“ podotkl turkolog a bývalý velvyslanec Tomáš Laně. Podle jeho slov v Turecku zaznívají hlasy, že zrušení vízové povinnosti by bylo draze zaplaceno. Například tím, že by se do Turecka tlačily masy lidí. 

„Myslím si, že tady není na stole otázka, zda nás Turecko podtrhne či nepodtrhne, ale zda se s námi pokusí dohodnout,“ dodal Laně. „Turecko nás vydírá,“ vykřikla Hrušková. „Erdogan přijde za Merkelovou a ta pořád kloní hlavu,“ podotkla k tureckému prezidentovi a německé kancléřce Hrušková. Ta by uprchlíky vyhnala. „Austrálie například do své země nikoho nepouští,“ volala Hrušková.

„Před několika lety vyšla ve Spojených státech studie ‚Migrace jako zbraň‘, kdy státy proti sobě používaly lidi jako zbraň. A toto je další příklad do knihy,“ poukázal na Turecko Schneider. 

„Turecko regulérně vydírá Evropu, vybírá výpalné,“ rozlítil se také Lidinský. Emotivně reagovala rovněž Hrušková. „Turek je hrozná hrozba,“ křičela. „Měl jsem tu čest navštívit turecké uprchlické tábory. Díval jsem se na to, jak je Turecko schopné naplňovat dohodu s Evropskou unií. Jsou schopni. Jde jen o vůli podle podmínek smlouvy,“ reagoval Nováček. 

Zdroje počtů kriminálních činů

Martin Schwarz z hnutí Projevů proti nenávisti se následně otázal aktivistky Hruškové, kde vzala ono číslo o počtu kriminálních činů v Německu. „Ale, ale, podívejme se, mladej, ze zdrojů,“ vysmála se mu však Hrušková. „Nikdo se nezamyslel nad oběťmi teroru v Paříži a Bruselu,“ křičela Hrušková. „My jsme o tom mluvili v jiném vydání,“ klidnila situaci moderátorka Jílková. Náměstek Nováček následně ubezpečil, že se nikdy nepotvrdily případy lidí, kteří by z České republiky vyjeli do Sýrie a účastnili se bojů. 

„Když se podíváme, kolik dávají jednotlivé státy na svou bezpečnost, tak se to leckdy přehoupne tam, že už to žádná bezpečnost není. Chybí hlavně důvěra,“ podotkl Vymětal. 

Bezpečnostní analytik Schneider závěrem dodal, že německá kancléřka Angela Merkelová je pod velkým tlakem USA, které se snaží oslabit Evropu. „Spojené státy totiž nechtějí, aby Německo spolupracovalo s Ruskem,“ dodal Schneider. Nováček dodal, že to není schopen ani potvrdit, ani vyvrátit. Zaručuje však občanům bezpečnost. 

Tématem příštího týdne bude vězeňství. Hostem bude mimo jiné ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Pořad Máte slovo odvysílá příští týden ve čtvrtek opět ČT1. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…