Sesazení Trumpa: Již podán návrh

13.07.2017 8:33

Prezident Donald Trump je v ohrožení. Jak konstatuje publicista Daniel Anýž na serveru Aktuálně.cz, od pokusu o sesazení ho dělí odpověď na jedinou otázku. Kalifornský poslanec Brad Sherman navíc včera již podal žádost o spuštění procesu impeachmentu.

Sesazení Trumpa: Již podán návrh
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Sherman požádal o impeachment z toho důvodu, že šéfa Bílého domu viní z maření výkonu spravedlnosti. Toho se měl dopustit kvůli blokování vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby v USA. Tato ústavní žaloba by pak měla Donalda Trumpa zbavit úřadu; jak však poslanec připouští, jde o běh na velmi dlouhou trať. 

O odvolání hlavy státu totiž nerozhoduje soud, ale Kongres. Jak však Sherman doufá, bude-li Trumpova neschopnost pokračovat, mohou se k procesu impeachmentu připojit i republikáni.

A právě o tom se rozepsal pro Aktuálně.cz Anýž. „Pokud by se prokázalo, že americký prezident měl o komunikaci svého týmu s Rusy povědomí, nebo že ji dokonce sám inicioval, mohlo by vše vyústit až v pokus Kongresu o prezidentovo odvolání. Republikáni obecně zatím stojí za Donaldem Trumpem a vyšetřování ve výborech dosud spíše brzdili. Právě na pevnosti této podpory může do budoucna záviset prezidentský osud Donalda Trumpa,“ podotkl.

Trump po celou dobu odmítal, že by Rusko chtělo zasahovat do amerických prezidentských voleb, nyní se však ukázalo, že prezidentův nejstarší syn Donald Jr. nadšeně loni v červnu v rámci předvolební kampaně přijal nabídku kompromitujících materiálů na protikandidátku Demokratické strany Hillary Clintonovou. Zdroj materiálů měl být napojen na ruskou vládu. Zásadní otázkou tak nyní je, zda o tom věděl sám Donald Trump. 

Původní text ZDE

„Podle amerických komentátorů se začne ‚lámat chléb‘ příští rok v létě (pokud by se tedy už do té doby neprokázalo jasné porušení zákona), kdy se budou blížit listopadové volby do Kongresu. Republikánští kongresmani si budou muset vyhodnotit, zda se jim ještě vyplatí stát při Trumpovi, nebo zda bude situace taková, že podpora prezidenta v problémech by je už spíše poškodila,“ uzavřel Anýž s odvoláním na konzervativního komentátora Rosse Douthata, jenž v New York Times uvedl, že se zdá, že kongresové volby 2018 budou de facto referendem o impeachmentu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…