Sešli se Aleš Brichta a Michael Kocáb. Raději se pokochejte sami

18.04.2016 8:01

Pravdoláskař Michael Kocáb se posadil proti islamobijci Aleši Brichtovi. Dva muzikanti se sešli, aby poskytli rozhovor časopisu Týden o migrační krizi. Ve svých názorech se kupodivu docela shodli, svárem sporu byl nejvíce ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Sešli se Aleš Brichta a Michael Kocáb. Raději se pokochejte sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Anketa

Na co by se mělo snížit DPH?

25%
2%
hlasovalo: 5817 lidí

Úvodem celého rozhovoru se oba muži vyjádřili ke kritice hlavy státu Miloše Zemana ze strany zpěvačky Lenky Dusilové. Lidé ji nyní za její slova posílají do gulagu. „Umělci přinejmenším patří mezi sledovanou vrstvu společnosti, podle níž se řada lidí orientuje. Zrovna po muzikantech teď někdo chce, aby se nemotali do politiky? Je to absurdní a protiústavní,“ řekl mírně Kocáb. Brichta byl ráznější. Vzkazy pro Lenku na Facebooku považuje za prasárnu. „Přijde mi, že se pokaždé vypíchne nějaká krávovina, kolem které se všichni motají. Vždycky si musíme říct, komu se to hodí. Kdyby se lidi mezi sebou nehádali, seberou se a půjdou těm nahoře rozbít držku,“ myslí si Brichta. 

Podle něj je krávovinou to, že děláme aféru z toho, že Dusilová přečetla pár vět z nějakého papírku, místo toho, abychom řešili situaci s uprchlíky tam, kde vznikla.

„Momentálně tu jsou dva české národy. Když tady sedíme s Alešem, nejeví se to tak. Můžeme se spolu poklidně bavit, jinde ale přehrady mezi lidmi přerůstají až k výzvám k násilí. Můj internet je zaplavený ostrými výhrůžkami – ‚pravdoláskařské svině‘, další člověk se k tomu přihlásí a navrhuje mé oběšení. Společnost je infiltrovaná nejspíše agenty ruské rozvědky FSB, která to rozdmýchává,“ podotkl k rozhovoru Kocáb.

Následovala diskuse o aktuálním počtu uprchlíků v Česku. „Dnes se k nám uprchlíci nehrnou, ale brzo se to může změnit,“ myslí si Brichta. „Je fikce, že Merkelová pozvala uprchlíky do Evropy. Pouze vyzvala uprchlíky, kteří beztak dorazili k maďarským hranicím, ať se přesunou do Německa. Z ostatních zemí EU sejmula kříž odpovědnosti. Někteří Němci pak uprchlíky vítali, to je pravda. Více než nějaké vítání je namístě prachobyčejná pomoc lidem v nepředstavitelné nouzi. Nikdo nechce, aby se arabský svět přesouval do Evropy. Musíme ale vnímat a rozlišovat jednotlivé lidské osudy,“ dodal k jeho slovům Kocáb.

„Migrace je přirozená záležitost, ale jestli ty frajery necháme, aby se ve velkých skupinách organizovali, vždycky z toho bude průser. Když si někdo doma udělá bordel, má ho po sobě uklidit a ne se přesunout a dělat ho u sousedů,“ domnívá se však Brichta s tím, že proti hromadnému přijímání uprchlíků je také z důvodů nemocí. 

„Proč, proboha, nejdřív nepomáháme u nás doma, našim lidem. Hrát si na mesiáše a zachránce světa je hezký, ale nejdřív bysme si měli zamést před vlastním prahem,“ dodal rockový zpěvák. Ten také vystupuje na demonstracích s Tomio Okamurou. Osoba předsedy Národní demokracie Adama B. Bartoše mu však již blízká není. Nazval ho dokonce cvokem. „Tomiovi jsem řekl, že na akci, kde by se měli vyskytovat tito lidé, už v životě nepůjdu,“ zmínil Brichta.

Kocáb se následně vyjádřil k hlavě státu, která podle jeho názoru naši zemi rozděluje. „Tuto zemi rozděluje zaprvé Zeman, zadruhé Zeman, zatřetí Zeman, a potom někteří členové vlády, kteří jen přihlížejí a nekonají. Jen proto se může odehrát pompadourské přijetí čínského prezidenta. Během té návštěvy vůbec nebylo jasné, kdo to tu řídí, jestli Hrad, nebo Tvrdík, nebo čínská ambasáda. Jestli policii dává povely policejní prezident, či prezidentův kancléř Mynář. Policie během návštěvy popotahovala lidi, kteří se pouze vyjadřovali v souladu s naší dlouhodobou zahraniční politikou. Pro ni nejsou lidská práva ukradená a již tradičně podporuje Tibet a dalajlamu,“ myslí si. 

Kocáb již dříve na rozdíl od Brichty byl v politice, Brichta se tam však nechystá. „Jakmile bych vlezl do politiky, tak bych se buď poblil, nebo dal někomu pár facek. Mě fascinuje, že když se bavím s poslanci, tak mi říkají, že tam jsou úplně na hovno. Že je vždycky přehlasuje nějaká klaka. Na to bych neměl žaludek, stejně bych nic neprosadil a jen by mě sluníčkáři dehonestovali,“ myslí si. 

V závěru poté došlo ke sporu ohledně Andreje Babiše. Brichta se jej zastal, že to nebyl žádný estébák. „Vždyť jsem s Babišem pracoval v zahraničním obchodu. Posílal jsem mu sprostý telefaxy,“ uvedl Brichta. 

„Vím, jak to fungovalo. Když někdo vyjížděl za hranice, musel podepsat, že když se dozví o kriminální činnosti spolupracovníků, bude to hlásit. Tohle jim podepsal, ale to nemělo s estébáky nic společného,“ podotkl závěrem rocker.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …