Sešli se Schwarzenberg, Pehe, šéf Syndikátu novinářů a další, kteří chtějí větší svobodu pro ČT...

27.04.2016 12:51

V prostorách New York University v Praze proběhla panelová diskuse na téma „Střední Evropa. Konec snu o demokracii?“ Formou tiskové zprávy o tom na svém webu informovala platforma pro nezávislost a svobodu sdělovacích prostředků Svobodu médiím.

Sešli se Schwarzenberg, Pehe, šéf Syndikátu novinářů a další, kteří chtějí větší svobodu pro ČT...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Diskusi pořádala platforma Svobodu médiím! ve spolupráci s New York University, Syndikátem novinářů ČR, Radou pro mezinárodní vztahy a Energeia, o.p.s. V diskusi vystoupili Adam Černý, předseda Syndikátů novinářů ČR, Štefan Hríb, vydavatel a šéfredaktor slovenského časopisu Týždeň, Aleksander Kaczorowski, polský novinář, šéfredaktor Aspen Review Central Europe, Jiří Pehe, český politolog a komentátor, Kálmán Petőcz, diplomat a pedagog a Tomáš Richter, podnikatel a zakladatel Nadace pro podporu nezávislých médií.

Celý text je ZDE

Smyslem debaty prý bylo analyzovat rizika současného směřování středoevropského prostoru a možnosti občanské společnosti toto směřování ovlivnit. Zvláštní pozornost byla věnována roli médií.

Liberální demokracie prý u nás nevznikla

Jiří Pehe tvrdil, že liberální demokracie ve středoevropském prostoru v podstatě nevznikla. To se promítlo zejména do utváření občanské společnosti i do kvality politických stran. „Privatizace obrovské části hospodářství vedla ke vzniku finančních a podnikatelských skupin, které si nakonec strany zprivatizovaly. Vznikla tak klientelistická síť sloužící úzkým ekonomickým zájmům,“ uvedl Pehe.

Ve změnách v Polsku hraje zásadní roli katolická církev

Aleksander Kaczorowski popsal situaci v zemích Visegrádu jako vzpouru evropských periferií. Nová polská vláda podle něj usiluje o přepsání historie posledních 25 let pod heslem ‚chceme lepší, národně konzervativní režim‘, protože minulé vlády byly v podstatě postkomunistické. Podle Kaczorowského změny prosazované touto vládou ohrožují samotné ústavní principy. Mají obrovskou dynamiku, v níž zásadní roli hraje katolická církev.

Na Slovensku nejde o vzpouru proti EU

Štefan Hríb upozornil, že v posledních volbách na Slovensku prohrála strana Roberta Fica SMER-SD navzdory tomu, že volební kampaň postavila převážně na vyvolávání strachu z migrační krize. Pokud někdo na Ficově kampani vydělal, tak to prý byla krajně pravicová Ľudová strana Naše Slovensko Mariána Kotleby. Podle Hríba se však na Slovensku ukazuje, že podstatné části veřejnosti nejde o vzpouru proti Evropské unii, ale o odmítnutí nefunkčního systému, v němž oligarchové ovládají zásadní ekonomické i politické dění v zemi.

Nakonec promluvil Schwarzenberg

Adam Černý připomněl úsilí platformy ‚Svobodu médiím!‘ prosadit změny zákonů, které údajně posílí nezávislost veřejnoprávních médií na politických stranách.

Tomáš Richter informoval o iniciativě skupiny podnikatelů, kteří vytvořili nadační fond, jenž bude formou jednotlivých grantů podporovat nezávislá média v České republice.

V závěru konference se do diskuse zapojil i bývalý předseda TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg s připomenutím, že demokracie a svoboda nikdy není zaručená a samozřejmá a je naprosto normální, že za svobodu musíme bojovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…