Sešli se mocní globalisté: Donald Trump je hrozbou pro aktuální světový řád!

14.02.2017 18:16

V neděli se ve Spojených arabských emirátech hovořilo o problémech spojených s globalizací. Mnoho světových lídrů se obává populistické vlny, kterou symbolizuje současný americký prezident.

Sešli se mocní globalisté: Donald Trump je hrozbou pro aktuální světový řád!
Foto: pixabay.com
Popisek: Globalizace - ilustrační foto

V neděli se v hlavním městě Spojených arabských emirátů Dubaji konal Světový vládní summit, kterého se zúčastnili lídři mnohých zemí a inovátoři prezentující technologie zítřka. Světoví globalisté, kteří se na akci sešli, dlouze hovořili i o Donaldu Trumpovi a fenoménu, který představuje.

„Jeho jméno bylo vyslovováno téměř bez přestávky – v postranních debatách, v otázkách pro zúčastněné přednášející i na hlavním pódiu. Dokonce i tehdy, kdy jméno amerického prezidenta nezaznělo, jeho všudypřítomná hrozba pro aktuální světový řád visela ve vzduchu,“ píše Blake Hounhell pro konzervativní server Politico.

Světový vládní summit, konající se ve Spojených arabských emirátech, byl první velkou mezinárodní akcí uskutečněnou poté, co se prezidentem Spojených států amerických oficiálně stal newyorský miliardář Donald Trump.

„Nálada mezi čtyřmi tisíci zúčastněnými by se dala popsat jako něco mezi zmatkem a obavou,“ píše Hounhell pro Politico.

Není se čemu divit; summitu se zúčastnily světové kosmopolitní elity, vůči kterým v opozici Donald Trump postavil svou volební kampaň. Ani po volbách Trumpův tým nepozměnil svou rétoriku a v jednom z povolebních rozhovorů se Trumpův hlavní stratég Steve Bannon do globalistů opřel naplno: „Globalisté jsou zodpovědní za zbídačení americké dělnické třídy a vytvoření střední třídy v Asii. Nyní se Američané musí postarat o to, aby tak s nimi zacházeno již nebylo.“

Akci zahájil zakladatel Světového ekonomického fóra Schwab

Donald Trump, který pro svůj obchod rovněž využívá levnou asijskou pracovní sílu, z poklesu životní úrovně americké dělnické třídy viní světové globalisty. Jedním z takových globalistů je zcela jistě i zakladatel švýcarského Světového ekonomického fóra Klaus Schwab, který summit v Dubaji zahájil tím, že stručně popsal populistickou vlnu vedenou Donaldem Trumpem.

„Lidé v některých částech světa jsou skutečně naštvaní. Fakta již nejsou to hlavní. Falešné zprávy jsou možná již důležitější než samotná realita, uvedl Schwab, jehož organizace symbolizuje přesně tu ideu, proti které Trump vystupuje.

„Neměli bychom se vracet zpět k neoliberalismu a pokoušet se vše napravit tím, že ten systém učiníme inkluzivnějším. Jsme svědky probíhající revoluce proti tomuto systému, jeho náprava tedy není dostatečná.“

Globalismus a nacionalismus nejsou neslučitelné jevy

„Globalismus a nacionalismus bychom neměli považovat za neslučitelné jevy. Jsme globální společností se společnou budoucností. Stejně tak ovšem potřebujeme i národní identitu,“ prohlásil Němec Schwab.

Německý inženýr poté představil svou nejnovější knihu s názvem „Čtvrtá průmyslová revoluce“, ve které prezentuje optimistický pohled na poslední pokroky v oboru umělé inteligence, genetiky a kryptografie.

Schwab ovšem také dodal, že akcelerace technologického vývoje existující dělící linie zřejmě jen ještě více rozšíří a přispěje k vytvoření více Trumpů.

Mnoho otázek týkajících se Donalda Trumpa dostala i ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagarde. Francouzská právnička pozitivně ohodnotila jeho daňovou reformu a plány na obnovu infrastruktury. Vítězství Donalda Trumpa dává za vinu světovým elitám, které zapomněly na obyčejné lidi.

„Internacionalizace je skvělá, světový obchod je skvělý. Zapomněli jsme se ovšem zaměřit na sdílení benefitů globalizace,“ uvedla.

Někteří zúčastnění „hrozbu“, kterou v očích mnohých expertů představuje Donald Trump pro globalismus, spíše zlehčovali. Jedním z nich byl globalista a spisovatel Parag Khanna, který ve své prezentaci poukazoval na statistiky dokumentující nebývalý rozvoj ve světových obchodních stycích téměř bez jakékoli účasti Spojených států.

Podle singapurského autora Paraga Khanny může Donald Trump současný trend jen urychlit.

reklama

autor: fib

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …