Šest z deseti lidí se pořád bojí, že přijdou o práci

14.10.2013 15:30

Průzkum agentury STEM ukázal, že v září mírně poklesl počet lidí, kteří se bojí, že přijdou o práci. Ztráty zaměstnání se v tuto chvíli bojí 59 procent dotázaných, což je nejméně od začátku krize v roce 2009. Ačkoliv je v Česku bez práce více než 550 tisíc lidí, v rámci EU patří stále Česká republika k zemím s relativně nízkou nezaměstnaností.

Šest z deseti lidí se pořád bojí, že přijdou o práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

„Podíváme-li se na časovou řadu, zjistíme, že v porovnání s jarem 2013 obavy z nezaměstnanosti zeslábly, současný podíl 59 % obávajících se je dokonce nejnižší od nástupu ekonomické krize v roce 2009. Statistiky tak optimistické přitom nejsou: současných 557 000 nezaměstnaných (podle dat MPSV) je sice méně než v únoru a březnu 2013, kdy se počet nezaměstnaných blížil hranici 600 tisíc, ale je to asi o 60 tisíc více než ve stejném období loňského roku. Navíc se i letos udržel obvyklý sezónní jev – po jarním poklesu začal od června počet lidí bez práce opět stoupat. Je proto otázkou, zda současný pokles obav z nezaměstnanosti je jen přechodný výkyv nálad obyvatelstva, anebo zda jde o trvalejší trend,“ upozorňuje agentura.

Celý průzkum ZDE

Stále přitom platí, že ztráty zaměstnání se obávají mnohem více lidé s nižším vzděláním, Nezaměstnanosti se obává 71 % procent vyučených lidí a pouze 44 % vysokoškolsky vzdělaných. Častěji projevují obavy ženy než muži. Lidé jsou ochotni v případě potřeby hledat uplatnění i mimo svou profesi (89 % dotázaných) a nebude-li zbytí, i za nižší mzdu (79 %), ale jen 44 % procent respondentů uvedlo, že by byli ochotni odstěhovat se za prací do jiného kraje. Nízká mobilita pracovní síly tak zůstává poměrně velkou slabinou českých zaměstnanců.

Brání jim v tom především vazba na své stávající bydlení, Nesmíme zapomínat také na to, že v lokalitách, kde hrozí vyšší nezaměstnanost, vyjde bydlení finančně levněji než v regionech, kde je jednodušší najít práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…