Sestavování vlády: Tyhle návrhy jmen ministrů fakt nečekáte

14.11.2013 7:02

Oficiální jednání o nové vládě sice kvůli vnitrostranickým sporům v ČSSD započala teprve nedávno, ale v rámci partají se prý již nyní rozdělují ministerstva a bojuje se o jednotlivé posty. A rozhodně není nouze o překvapivá jména.

Sestavování vlády: Tyhle návrhy jmen ministrů fakt nečekáte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Hlavním paradoxem letošního sestavování vlády je, že o vstup do ní neusilují hned dva předsedové koaličních stran. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek říká, že jako poslanecký nováček by raději získával zkušenosti v pozici místopředsedy sněmovny. O ministerstvo příliš nestojí ani Andrej Babiš, zejména po vyhlášení prezidentského požadavku na lustrační osvědčení.

Proto podle MF Dnes jeho stranická kolegyně Věra Jourová hovořila o tom, že by šéf hnutí ANO mohl působit spíše v pozici předsedy sněmovního rozpočtového výboru. Podle deníku se však uvažuje i o jiném řešení - Babiš by mohl ve vládě fungovat jako místopředseda pro ekonomiku. Vicepremiér, koordinující všechny hospodářské resorty, se již objevil v několika kabinetech ČSSD.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Babišovi by se tak prý uvolnily ruce pro to, v čem je nejsilnější - usměrňování lidí a vytváření strategických koncepcí. Funkce v čele ministerstva totiž obnáší i řadu schůzování a řešení detailů, což přímočarému manažerovi v žádném případě nevyhovuje. Výhodou by to podle některých právníků bylo též z hlediska požadavku na lustrační osvědčení. V zákoně se totiž hovoří o orgánech státní správy, což jsou vedle vlády i ministerstva. Pokud by žádné neřídil a působil pouze ve vládě, navíc ne ve funkci předsedy, nemusel by např. podle ústavního právníka Aleše Gerlocha osvědčení předkládat.

Pokud jde o další resorty, již se začínají některá jména rýsovat. Hnutí ANO požaduje Ministerstvo zahraničních věcí a na něj tlačí Martina Stropnického. ČSSD ani příliš neprotestuje, podle MF Dnes tuší, že prosazování jejího kandidáta Lubomíra Zaorálka by ještě zhoršilo vztahy s prezidentem Zemanem, který jej příliš v lásce nemá. Kromě toho by ANO rádo získalo Ministerstvo školství, na které má bývalého rektora Masarykovy univerzity Jiřího Zlatušku, a rovněž resort průmyslu, kam by mohl nastoupit Richard Brabec či Ivan Pilný.

Zajímavá situace nastala kolem Ministerstva vnitra, donedávna takřka jistého pro Jeronýma Tejce. Účastník lánské schůzky však musel rezignovat na své funkce a jeho ministrování v klíčovém resortu je nepředstavitelné. Jakkoliv prý na tento úřad má připravený „trumf“ hnutí ANO, zdá se pravděpodobnější, že úřad připadne ČSSD. A ta jako svého vyjednávacího experta pro tuto oblast, což bývá předstupeň pro ministerskou funkci, vytáhla poslance a bývalého dopravního policistu Stanislava Humla.

Lidovci prý požadují zejména resorty pro své místopředsedy Mariana Jurečku a Jana Bartoška, což jsou ministerstva práce a sociálních věcí a také zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…