Sestřelené letadlo: Separatisté se prý spletli

18.07.2014 7:06

Sestřelení malajsijského dopravního letadla nedaleko rusko-ukrajinských hranic, kde se nyní intenzivně bojuje, mohou mít na svědomí všechny tři skupiny operující na daném území. Tedy Rusové, Ukrajinci i proruští separatisté. Moskva i Kyjev teď na sebe hází vinu. Informace o neštěstí shrnuje v Lidových novinách Petra Procházková.

Sestřelené letadlo: Separatisté se prý spletli
Foto: repro Fox news, tan
Popisek: Hořící trosky letounu Boeing 777 kamerou Fox News

"To nebyl incident. Ani katastrofa, ale teroristický útok," cituje novinářka Lidových novin slova mluvčího ukrajinského prezidenta Svjatoslava Cegolka. Mluvčí Petra Porošenka nicméně neuvedl, zda se vedení země domnívá, zda za pádem letadla stojí rebelové.

Moskva z útoku na civilní letoun obviňuje ukrajinskou armádu, Kyjev zase separatisty nebo přímo ruskou protivzdušnou obranu. Rebelové tvrdí, že na sestřelení letadla ve výšce deset kilometrů nad zemí nemají potřebnou techniku. To ovšem podle ukrajinských i ruských expertů není tak docela pravdivé tvrzení.

29. června totiž rebelové obsadili ukrajinskou základnu protivzdušné obrany u Doněcku, na které byly systémy Buk schopné právě takové akce, připomíná novinářka. A protože mezi separatisty jsou i ruští důstojníci, je možné, že někteří z nich tyto systémy ovládají.

Všechny strany volají po tvrdších opatřeních

Ať už bude konečným viníkem shledán kdokoli, všichni volají po nejtvrdších opatřeních. Není prý vyloučeno ani aktivní angažmá NATO. Všechny strany konfliktu se podle Procházkové shodují na tom, že důsledky budou mimořádně závažné.

Novinářka dále cituje slova ruského novináře Orchana Džemala, který působil v oblasti konfliktu. Podle toho separatisté už dříve dokázali, že střílejí prakticky na vše, co létalo nad jejich hlavami.

Oficiální ruské sdělovací prostředky ukazují na Kyjev. Ruská strana uvedla, že má důkazy o tom, že se ve středu do Doněcké oblasti přesunula divize ukrajinské armády disponující právě Buky. Rebelové nic takového nemají, tvrdí agentura Interfax. Stejně tak jeden z lídrů Doněcké lidové republiky Sergej Kavtaradze tvrdí, že jeho lidé mají pouze zbraně s dosahem čtyř tisíc metrů.

Moskva vyslovila požadavek, aby neštěstí prověřila ruská struktura pro vyšetřování leteckých nehod na území bývalého Sovětského svazu MAK. Je ale prakticky vyloučené, aby s takovým návrhem Kyjev souhlasil, když Rusko pokládá za jednoho z možných viníků, uzavírá Procházková.

Ukrajinský server Cenzor.net s odvoláním na ukrajinské ministerstvo obrany upozorňuje, že stroj mohl být zasažen v situaci, kdy se povstalci pokoušeli setřelit ukrajinské vojenské letadlo Il-76. Souřadnice měli separatisté získat od ruské protivzdušné obrany, která však udělala chybu... A tu ,,odneslo" malajsijské letadlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …