Sestřelené letadlo na Ukrajině: Nezávislý novinář z USA napsal, co nám prý možná tají CIA. A předpověděl zlý závěr

06.08.2014 9:27

Americký nezávislý investigativní novinář Robert Parry na sebe poprvé upozornil ve 2. pol. 80. let, kdy pokrýval pro Associated Press a Newsweek aféru spojenou s ilegálním prodejem zbraní americké administrativy do Íránu. Nyní se věnuje rusko-ukrajinskému konfliktu a přináší velmi zajímavé informace.

Sestřelené letadlo na Ukrajině: Nezávislý novinář z USA napsal, co nám prý možná tají CIA. A předpověděl zlý závěr
Foto: tan
Popisek: Pád malajského letadla

„Přestože americká administrativa stále tvrdošíjně obviňuje ze sestřelení malasijskho letadla nad Ukrajinou separatisty a Rusko, začínají se objevovat i i poněkud odlišnější názory. Vše totiž mohlo být také úplně jinak. Podle některých amerických zpravodajských analytiků mohlo být letadlo sestřeleno ze vzduchu. Tedy nikoli prostřednictvím protiletadlového systému Buk, jak se doposud tvrdilo. Analytici dokonce pracují s hypotézou, že ukrajinská armáda měla v oblasti systém Buk i stíhačky a malajsijské leadlo považovala za letadlo, kde se právě nachází ruský prezident Vladimir Putin na své zpáteční cestě z Jižní Ameriky," popisuje Parry.

Nesouhlasíte s článkem, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Martina Bursíka (z 6. 8.) Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody, Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Pehe, Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka (z 23. 6.), šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové či Džamily Stehlíkové.

„Zdroj z amerických zpravodajských služeb mi potvrdil, že o této akci nejspíš ukrajinský prezident Petro Porošenko ani premiér Arsenij Jaceňuk nevěděli. Útok na předpokládané letadlo s Putinem na palubě nejspíš naplánovala ukrajinská extremistická frakce. Na samém začátku pravděpodobně stál někdo z ukrajinských oligarchů, kteří na adresu Ruska nešetří agresivními komentáři. Kdyby se jim skutečně podařilo poslat k zemi letadlo s Putinem na palubě, znamenalo by to pro Kyjev jasné vítězství v celém konfliktu. Ostatně bývalá premiérka Julija Tymošenko v jednom ze soukromých rozhovorů, který následně zveřejnila ruská média, vyzývala k zabití všech Rusů v čele s jejich vůdcem," zmiňuje Parry souvislosti. 

Jedna z posledních spekulací zase podle Parryho hovoří o tom, že malajsijské letadlo letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru mělo původně letět jinou trasou. Na poslední chvíli však byla změněna dráha letu kvůli obavám ze špatného počasí. Ukrajinské vzdušné síly letadlo mylně považovaly za ruské špionážní letadlo a proto jej sestřelily. „Opakovala by se tak situace z roku 1983, kdy takto Sověti poslali omylem k zemi korejské civilní letadlo. Ti se zase mylně domnívali, že jde o americké špionážní letadlo. Nelze se však divit, že se objevuje ve spojení s tímto leteckým neštěstí tolik teorií. Americká administrativa až příliš pospíchala, aby mohla obvinit Rusy a jimi podporované separatisty. Média v tom Kerryho i Obamu podporovala, ale zatím jsme žádné skutečné důkazy neviděli," upozorňuje Parry.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

„Americké zpravodjské služby nemají žádné snímky, které by dokazovaly přesun protivzdušného systému Buk z Ruska směrem k povstalcům. Přitom ministr zahraničí John Kerry médiím tvrdil, že tyto důkazy jsou k dispozici. Po tiskové konferenci, kde byli kromě Kerryho přítomni i američtí zpravodajci, vyšel v The Los Angeles Times článek s titulkem, který pravil, že americké zpravodajské služby nemají k dispozici žádné důkazy. Zároveň se v článku objevila zmínka o tom, že raketu ze systému Buk možná vyslal přeběhlík z ukrajinské armády. Jak jsem již ale zmínil o několik řádků výše, američtí zpravodajští analytici už nyní pracují s verzí, že letadlo sestřelila ukrajinská armáda," tvrdí Parry. 

„Když prezident Obama zdůvodňoval další kolo sankcí proti Rusku, mluvil o tom, že povstalci brání vyšeřování a nadále ostřelují ukrajinská letadla. Nakonec poznamenal, že kvůli separatistům denně zbytečně umírají další civilisté. Je až groteskní, že Obama z hlavního podílu na úmrtí nevinných lidí obviňuje pouze Rusko a separatisty. Ti přitom pouze bojují proti režimu, který násilím svrhl legitimně zvolenou vládu a prezidenta Janukovyče. Brání se proti novému režimu, jenž jen podporován nacistickými bojůvkami a omezuje etnické Rusy na jejich právech a skrze antiteroristické operace ohrožuje přímo jejich život," kritizuje přístup Obamy Parry.

Obama svým jednostranným pohledem na rusko-ukrajinský konflikt podle Parryho nejenom mate americkou veřejnost, ale dává tak zároveň zelenou ukrajinské armádě v masakrování dalších etnických Rusů žijících ve východní části Ukrajiny. „Neustálým obviňováním ruské strany ze všech nepravostí světa dává Obama ukrajinské straně neomezený prostor pro zabíjení dalších nevinných civilistů, kteří mu údajně leží na srdci. Ovšem jenom tehdy, pokud jsou ukrajinské národnosti. Potencionálního důkazu, který se příliš nehodí do krámu americké administrativě, si všiml ve svém sobotním článku v The New York Times novinář Kramer. Popisoval, jak byl v rámci boje zasažen kus trupu malajsijského letadla, jenž nesl zjevné známky zásahu šrapnelem. To by samozřejmě nasvědčovalo teorii, že bylo letadlo skutečně sestřeleno ze vzduchu," všímá si Parry. 

Podle Parryho je bohužel nejasné, jakou šanci má zveřejnění skutečných důkazů, na základě kterých bychom se dozvěděli o příčině pádu malajsijského letadla pravdu. A to především v případě, že by se prokázala vina ukrajinské armády. „Vzhledem k tomu, jak rychle američtí politici ve spolupráci s médii našli hlavního viníka ještě před započetím vyšetřování, nejspíš pravé důkazy nikdy neuvidíme. O realitě předkládané americkou vládu však už pochybují i samotná média a především vyšetřovatelé a zpravodajci. Ti budou tlačeni, aby potvrdili, že za vším stojí Putin. Kerry a Obama jen stěží dají průchod pravdě. O tom si nedělejme iluze," dodává pesimisticky Parry. 

„Nejspíš vše nakonec skončí jak v loňském roce, kdy Kerry obvinil syrského prezidena Asada z použití plynu v boji proti povstalcům. Ve svém bojovném projevu 30. srpna 2013 tvrdil, že americká administrativa má o jasné vině Asada důkazy. Samozřejmě, že žádné neukázal a tristní válečné americké dobrodružství v Sýrii bylo nakonec odvráceno na poslední chvíli jen díky aktivitě ruského prezidena Putina. Ten zprostředkoval uzavření dohody, na jejímž základě se syrská strana dobrovolně vzdala všech svých chemických zbraní. Později se objevily zprávy o tom, že plyn naopak použili povstalci, aby přinutili Obamu k akci proti Asadovi. Ani poté však američtí politici a novináři neuznali za vhodné říci nahlas, že málem způsobili další vojenskou katastrofu americké armády," kritizuje Parry americká média i politiky.

„Na základě svých zkušenosti s americkým tiskem a politiky usuzuji, že Washington se radši bude podílet na nespravedlivém bombardování, než aby přiznal svoji chybu. Ať už mluvíme o Sýrii či Ukrajině, v obou regionech budou ještě dlouho umírat nevinní lidé. Jenom proto, že americké zpravodajské služby a američtí politici pohroužení do své propagandy nechtějí ztratit svoji tvář. Možná se vám bude zdát můj pohled na věc příliš cynický, ale taková je prostě realita," je přesvědčen Parry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…