Sestřelení letadla nad Ukrajinou: Nová odhalení v britské televizi

09.09.2014 8:08

Investigativní pořád britské veřejnoprávní televize BBC Panorama měl podle šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka přinést hned několikanásobné svědectví, že malajsijské letadlo nad Ukrajinou, ve kterém zahynulo 298 lidí, bylo sestřeleno ruskými vojáky z oblasti ovládané východoukrajinskými separatisty.

Sestřelení letadla nad Ukrajinou: Nová odhalení v britské televizi
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Proruští separatisté vždy popírali, že by vlastnili raketomet Buk. Fotografie však dokazují, že se na „jejich“ území střelecký systém nacházel. Pořad britské televize představil tři svědky, kteří nezávisle na sobě potvrdili, že Buk na východě Ukrajiny viděli. Podrobnosti z jejich svědectví navíc prý naznačují, že v tom měli prsty lidé z Ruska.

Jeden ze svědků měl ve městě Sněžnoe, asi patnáct kilometrů od místa katastrofy, vidět raketomet sjíždějící z dopravníku. „Viděli jsme, jak ten raketomet vykládají, a když Buk nastartoval motor, kouř z výfuku zaplnil celé náměstí,“ citují Britské listy svědectví.

Celý text na Britských listech ZDE.

Svědci navíc prý BBC sdělili, že obsluha raketometu působila dojmem, že se jedná o ruské vojáky. Od povstalců se prý výrazně lišili, a to zejména svou organizací a disciplínou, a rovněž uniformou, jež se výrazně odlišovala od té, kterou tradičně nosí příslušníci separatistických jednotek. Navíc se od obyvatel východní Ukrajiny výrazně odlišovali přízvukem, který měl být typicky ruský (konkrétně u důstojníka obsluhy se mělo jednat o přízvuk typický pro moskevskou oblast).

Britské listy dále poznamenávají, že když v minulém týdnu redaktoři stejného pořadu BBC oslovili prezidenta Putina s dotazem, zda lituje umírající lidi na Ukrajině, začal místo odpovědi obviňovat kyjevskou vládu, že nevyjednává se vzbouřenci. Na další otázky už reportérovi neodpověděl.

S tvrzením na Britských listech na Facebooku polemizoval Martin Hekrdla, redaktor Literárních novin a přední levicový komentátor. Ten připomněl, že svědky dnes sežene prakticky kdokoliv na cokoliv, a připomněl jednu z akcí válečné kamufláže, která je dnes již považována za klasickou.

„V roce 1939 nacistické Německo hledalo záminku k napadení Polska, aniž by bylo prohlášeno za agresora. V noci z 31.8. na 1.9. nedaleko Hlivic, ležících na polsko-německých hranicích, jednotka SS v polských uniformách přepadla rozhlasový vysílač. Polsky vyřvala do světa, že vyhlašuje válku Německu a na místě zastřelila několik trestanců z Německa, kteří sem byli násilím dovlečeni, a kteří byli pro tento moment oblečeni do německých vojenských uniforem,” připomněl Hekrdla s tím, že několik hodin poté vystoupil Adolf Hitler v Říšském sněmu s prohlášením, že Polská armáda zaútočila na Německo.

,,Už titulek BL je neseriózní. Má tam být, že podle BBC tři údajní svědkové tvrdí, že... atd. Proč ti vojáci najednou neměli "standardní ukrajinskou kamuflážní uniformu"? ZROVNA KDYŽ páchali takový zločin? Proč zaplnili kouřem celou náves? Aby zburcovaní místní zvědavci přišli blíž a mohli zaslechnout - a lingvisticky analyzovat - jejich "velkoruský" přízvuk? Totálně nevěrohodné," dodal ještě Hekrdla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…