Sestřelení letadla nad Ukrajinou může být válečný zločin, míní komisařka OSN

28.07.2014 14:38

Sestřelení malajsijského letadla nad oblastí východní Ukrajiny by mohlo být válečným zločinem, píše komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Ve své nejnovější zprávě popisuje i činnost ozbrojených separatistů a utiskování civilistů.

Sestřelení letadla nad Ukrajinou může být válečný zločin, míní komisařka OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinské neštěstí

Podle zprávy Navi Pillayové „ozbrojené skupiny“ na východní Ukrajině útočí na veřejné budovy, železnici nebo uhelné doly. Armáda i separatisté prý používají v oblastech obydlených civilisty těžké zbraně. Ti prý žijí pod hrůzovládou odzbrojených separatistů, kteří svou moc upevňují i vězněním, únosy a popravami.

Kritizuje ale i ukrajinskou armádu. „Velmi znepokojující jsou zprávy o čím dál intenzivnějších bojích v Luhanské a Doněcké oblasti, kde obě strany používají v zastavěných lokalitách těžké zbraně včetně dělostřelectva, tanků a raket," píše Pillayová ve své pondělní zprávě.

Zmiňuje zde i tragický pád letadla MH17. „Hrůzostrašné sestřelení letadla malajsijských aerolinií přišlo jen dva dny po uzávěrce této zprávy… Toto porušení mezinárodního práva by vzhledem k panujícím okolnostem mohlo být považováno za válečný zločin," varuje.

Čtěte více: SESTŘELENÉ LETADLO NAD UKRAJINOU

Podle komisařky musí boje co nejdříve skončit, protože tím trpí civilní infrastruktura a hlavně sami civilisté. Podle pozorovatelů zemřelo na Ukrajině kvůli vojenskému konfliktu od poloviny dubna 1129 lidí.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…