Sestřelit Zemana, típnout Babiše. Nové plány ČSSD

17.05.2017 6:44

Oslabit prezidenta Miloše Zemana v tažení na Hrad. Takový plán mají sociální demokraté. Píší o tom Lidové noviny.

Sestřelit Zemana, típnout Babiše. Nové plány ČSSD
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Sociální demokracie včera oznámila, že vzhledem k mocenskému paktu Miloš Zeman – ministr financí Andrej Babiš (ANO) zvažuje postavení vlastního levicového kandidáta na post prezidenta republiky. Jak uvedl premiér Bohuslav Sobotka, svými kroky v současné vládní krizi si hlava státu proti sobě poštvala i tu část strany, jež mu byla dosud nakloněna. Šéf ČSSD však zároveň odmítl, že by na Hrad mohl kandidovat sám.

Jedním z důvodů ČSSD, proč chce postavit vlastního kandidáta, je podle Lidových novin to, aby oslabila povolební spojenectví Zemana s Babišem, které by mohlo nastat v případě, že Zeman svůj post obhájí a Babiš už v té době bude premiér.

Anketa

Ohrožuje Andrej Babiš českou demokracii?

14%
86%
hlasovalo: 11261 lidí

A jaká jsou jména, o nichž se v souvislosti s Hradem spekuluje? Současný ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek i bývalý senátor Zdeněk Škromach. „O jménech je určitě předčasné se v tuto chvíli bavit,“ říká však volební manažer a místopředseda strany Jan Birke. Stranické referendum o prezidentské volbě se uskuteční v listopadu. 

MF Dnes zároveň uvádí, že špičky ČSSD začaly hovořit o předčasných volbách, aby byly ukončeny současné koaliční šarvátky. Zároveň by tak prý nemělo ANO čas na kampaň. „To by nám, kteří si nemůžeme dovolit oblepit republiku jako hnutí ANO, mohlo pomoci,“ uvedl zdroj z ČSSD. Problémem však je, že není vůle k rozpuštění Poslanecké sněmovny. Hnutí ANO je totiž proti, stejně tak by předčasné volby nebyly příliš dobré pro nově vzniklou dvojkoalici STAN a KDU-ČSL. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…