Setkali se s pražskou radní Třeštíkovou. Chtěli pomoct. A výsledek?

12.09.2020 19:56

Hlavní město začátkem prázdnin spustilo program s názvem V Praze jako doma. Ten má pomoci cestovnímu ruchu, který v letošním roce utrpěl astronomické ztráty. A jak to funguje? Turisté, kteří se ubytují v jednom ze zapojených ubytovacích zařízení, dostávají body, které pak mohou směnit za návštěvy památek, muzeí, výstav nebo využít služby průvodců. Komu ale opravdu tento program pomůže? „Zní to hezky, ovšem většině pražských průvodců tento projekt za 120 milionů vůbec nepomohl,“ uvedla jedna z průvodkyň.

Setkali se s pražskou radní Třeštíkovou. Chtěli pomoct. A výsledek?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest profesionálních průvodců po Praze za nedostatečnou pomoc v období pandemie koronaviru a proti liknavému postupu magistrátu proti průvodcům nelegálním

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37212 lidí
ParlamentníListy.cz o daném problému už jednou informovaly. Redakce se posléze účastnila nejen středeční demonstrace před pražským magistrátem, ale dále měla možnost hovořit s několika zainteresovanými lidmi. Ti se v problematice průvodců orientují. Několik těchto zdrojů popsalo, jak vypadalo následující jednání metropolitního zastupitelstva.

„Tak jsme se vypovídali na magistrátu,“ uvádí jeden z našich zdrojů. „Nejdříve nás Čižinského Praha Sobě chtěla odbýt usnesením, že naši situaci chápou, rozumí nám a že se za nás budou přimlouvat, aby Parlament a vláda pomohla,“ pokračuje s tím, že nebýt opozičního ANO a ODS, vše by tak zřejmě dopadlo.

„Pak ale opozice, tedy hnutí ANO, zejména Patrik Nacher a ODS, byla aktivní a vyzývala koalici, aby nás řešili, aby nás nepřehazovali na vládu, že by nám město mělo pomoci. Nakonec tedy přijali usnesení, že svolají jednání tripartity ve složení pražský magistrát, vláda a průvodci a budeme dál jednat,“ pokračuje jeden z našich zdrojů.

Zastupitelstvo kromě toho vyzvalo Radu města, aby se situací průvodců zabývala a na příštím jednání přišla s návrhy konkrétní pomoci. 

Tento slibně znějící výsledek totiž nepřinesl nic jiného než mnohatýdenní čekání a zařazení příslušného bodu do programu usnášeníschopných orgánů…

„A mezitím neprošel ve Sněmovně návrh opozice, aby bylo odpuštěno pojistné sociální a zdravotní do konce letošního roku, takže nás to přerušení živnosti a pracovní úřad asi čekají tak jako tak. Jestliže pro nás ani stát a ani město nic neudělají, tak nemůžeme státu ještě měsíčně ze svých úspor platit pět tisíc na sociální a zdravotní pojištění,“ dodávají shodně naše zdroje.

To nejlepší ovšem přišlo závěrem popsané peripetie.

„Radní Třeštíková (Praha sobě, producentka, režisérka a komunální politička, od roku 2014 je zastupitelkou a radní městské části Praha 7, od roku 2018 též místostarostkou městské části Praha 7 a též zastupitelkou a radní hlavního města Prahy, pozn. red.), jako kdyby si nevyslechla argumenty, zase tvrdila, že kampaň přeci průvodcům pomohla, že dostali zakázky – ty komentované prohlídky, které organizoval Prague City Tourism. Jako bychom mluvili jiným jazykem,“ uvádí dále náš zdroj.

Doplňme, že odpovědnost za průvodce by měla mít především multifunkční a multipoziční politička Třeštíková.

„Když jí bylo oponováno, že jsme si asi celou dobu nerozuměli, že Prague City Tourism byla jediná agentura, která ty vycházky organizovala a ta spolupracuje jen s malým počtem průvodců, že většina průvodců pro ně nedělá, tak odpověděla, že toho bylo stejně tak málo, že bychom beztak žádné další zakázky jinak nezískali…“

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 9.9.2020)

37%
hlasovalo: 24621 lidí
Tento názor na radní Třeštíkovou není jediný ani ojedinělý.

ParlamentníListy.cz totiž mají k dispozici i příspěvek do diskuse z 10. září letošního roku, který mířil právě na zmíněnou političku. Autorkou je jedna z průvodkyň.

„Na portálu hlavního města uvedla paní Třeštíková, že kampaní ‚V Praze jako doma‘ chce Praha pomoci hlavně podnikatelům a všem, kdo v turismu pracují, to se bohužel v našem případě nepovedlo. Velká většina pražských průvodců vůbec žádnou pomoc z této kampaně nedostala, jen menšina z nich získala několik málo zakázek od společnosti Prague City Tourism, která jako jediná z mnoha jiných společností byla do této kampaně zapojena. Většina pražských průvodců však od této společnosti žádné zakázky ani žádnou jinou pomoc z tohoto programu nedostala. Naopak byli touto kampaní poškozeni, neboť návštěvníci Prahy mohli v rámci kampaně využít komentovaných prohlídek ‚zdarma‘, tedy v ceně ubytování v zapojených ubytovacích zařízeních, tím se pak většina průvodců stala neschopnými konkurence, protože žádné jiné agentury a průvodci kromě Prague City Tourism z této kampaně finanční prostředky nezískali a nemohli tak své služby poskytovat zdarma.

Tímto se tedy ptám, jestli Praha nalezne finanční prostředky na pomoc svým průvodcům, které by jim pomohly tuto dočasnou krizi překonat. Bez finanční pomoci budou muset ukončit  svou živnost a registrovat se na úřadu práce, což v důsledku významně zatíží státní rozpočet. Problém je velmi aktuální, dnes se projednává otázka kurzarbeitu, tedy podpory zaměstnanců ze státního rozpočtu, tudíž i z daní OSVČ. Děkuji za pozornost.“

Z manifestace průvodců před pražským magistrátem dne 9. září 2020

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…