Setkání Trumpa s Porošenkem: Pro oba to byla velká čest. Ukrajinský prezident měl radost, že předběhl Putina

21.06.2017 12:25

Poslední zprávy z americko-ukrajinské relace: Porošenko si chválí spolupráci s Donaldem Trumpem. USA uvalují nové sankce proti „entitám“ spojeným s anexí Krymu.

Setkání Trumpa s Porošenkem: Pro oba to byla velká čest. Ukrajinský prezident měl radost, že předběhl Putina
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

 

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko se v úterý setkal v Bílém domě s prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem. Na Ukrajině se již od listopadu loňského roku obávají toho, co bude Trumpovo zvolení znamenat pro americko-ukrajinské vztahy. 

 

Žádného pompézního přivítání se ukrajinský lídr ve Washingtonu podle amerických zdrojů nedočkal. Porošenko se nejprve sešel s viceprezidentem Spojených států Mikem Pencem a teprvé poté zamířil do Oválné pracovny. 

 

Ještě před tím, než k setkání mezi prezidenty obou států došlo, napsal Porošenko na Twitter, že „je velmi důležité, že prezident Ukrajiny se s prezidentem Spojených států setká dříve, než se Trump setká s Putinem“. K prvnímu sestkání mezi ruským a americkým prezidentem dojde podle očekávání v přístím měsíci na summitu G-20 v Německu. 

 

V průběhu krátkého setkání obě hlavy států vzájemnou schůzku označily za „velkou čest“. Prezident Trump navíc uvedl, že Ukrajina je „místo, kde jsme se všichni velmi angažovali“. 

 

Porošenko po setkání novinářům sdělil, že je „velmi spokojen s výsledky vyjednávání“. Prozradil, že se svým americkým protějškem hovořili primárně o spolupráci ve vojenské a technické oblasti. 

 

Ještě před setkáním mezi oběma prezidenty uveřejnilo americké ministerstvo financí zprávu o uvalení sankcí „na 21 ukrajinských separatistů, entit a jejich spojenců“, informuje americké National Public Radio (NPR). 

 

Sankce jsou namířené proti těm, kteří jsou „zodpovědní za porušování ukrajinské teritoriální celistvosti a národní suverenity“, píše se v prohlášení ministerstva. 

 

Americké ministerstvo financí rovněž identifikovalo 11 jednotlivců a entit napojených na ruskou anexi Krymu a 6 jednotlivců a entit napojených na ruskou vládu, kteří se měli vyhýbat sankcím. 

 

„Tato opatření mají za cíl udržovat tlak na Rusko a přimět je k diplomatickým ústupkům,“ prohlásil americký ministr financí Steven T. Mnuchin. „Tato administrativa je odhodlána podporovat diplomatický proces, který garantuje ukrajinskou suverenitu. Sankce by měly být v platnosti do té doby, dokud Rusko nesplní všechny své povinosti v rámci minských dohod,“ dodal Mnuchin. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…