Šetříme u sebe, to je důležité. Fiala vysvětloval, že sliby plní

15.07.2023 19:30

Premiér Petr Fiala (ODS) promluvil k občanům. O konsolidačním balíčku. Zdůraznil, že jeho pětikoaličmí vláda šetří především na výdajích státu a teprve ve druhém sledu na vybírání většího množství peněz od občanů.

Šetříme u sebe, to je důležité. Fiala vysvětloval, že sliby plní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Poslanci projednali v prvním čtení konsolidační balíček pětikoaliční vlády premiéra Petra Fialy. Poslanci ho většinou hlasů protlačili do dalšího kola legislativního procesu, přesněji řečeno, do druhého sněmovního čtení.

Fiala ujistil občany, že jeho vláda v konsolidačním balíčku šetří především na sobě.  

To, co je důležité, my přece šetříme u sebe. Když se podíváte na tu strukturu opatření v ozdravném balíčku, tak dvě třetiny jsou na výdajové straně a třetina je na straně příjmů. 67 miliard korun ušetříme na straně státu v příštím roce. A to jsou peníze, které se spotřebovávají na provoz státu. Tam všude se spotřebovávají peníze na provoz státu,“ pravil Fiala v rozhovoru pro televizi Nova.

„Tam všude dochází k výrazným úsporám. Skutečně jdeme příkladem a plníme svoje předvolební sliby. Šetříme více na státu a méně vybíráme od občanů. Ale musíme se dostat k tomu, abychom dali finance tohoto státu do pořádku. Abychom zastavili tady to nezodpovědné hospodaření, které tady předvedla Babišova vláda. Protože nemůžeme žít na dluh. Každý to zná ze své rodiny. Nikdo nemůže dlouhodobě mít vyšší výdaje, než jaké má příjmy,“ uzavřel Fiala.

Ve stejném duchu se vyjadřují i další koaliční politici. Kupříkladu někdejší předseda TOP 09 a dnes europoslanec Jiří Pospíšil, Také on má za to, že přišel čas, aby si český stát uložil dietu. „Žili jsme nad poměry a teď je na řadě redukční kúra,“ pravil Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…